Republikon: Dunakeszi körzetében már az egyesült ellenzéknek áll a zászló

Republikon: Dunakeszi körzetében már az egyesült ellenzéknek áll a zászló

Tordai Bence és Dorosz Dávid a Miniszterelnökség előtt, 2021. június 26-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dunakeszi központú (Pest megye 5-ös számú) választókerületet 2014-ben és 2018-ban is magabiztosan hozta a Fidesz–KDNP Tuzson Bencével, ám egy összellenzéki jelölttel szemben már nem lenne ilyen egyértelmű a helyzet – derül ki a Republikon Intézet friss reprezentatív felmérése, amelyet a Telex ismertetett. 

Mint írják, 2014-ben ebben a választókerületben 41 százalékkal nyert a fideszes jelölt, ellenfele akkor Szabó Imre volt, aki mögött szinte az összes ellenzéki párt felsorakozott, kivéve a Jobbikot. 2018-ban Tuzson Bence még nagyobb arányban, 43 százalékkal nyert. A DK-s Rónai Sándor 36 százalékot tudott szerezni, a Jobbik ekkor is külön jelöltet indított, aki 15 százalékot kapott.

A friss felmérésben a megkérdezettek nagyon magas aránya, 85 százaléka mondta azt, hogy elmenne szavazni az országgyűlési választásokon. Ha pedig elmenne, akkor a teljes népesség körében a Fidesz–KDNP listájára a megkérdezettek 36, az egységes ellenzék listájára a megkérdezettek 48 százaléka szavazna. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Mi Hazánk listáit 2-2 százalék választaná. 

A biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP listájára 41, az egységes ellenzék listájára 55 százalék szavazna, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Mi Hazánk esetében pedig ugyancsak 2-2 százalékos a támogatottság mértéke.

A felmérésben az előválasztásra is rákérdeztek. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, 40 százalék pedig azt, hogy biztosan nem menne el.

Mint a portál emlékeztet, ebben a választókerületben a Párbeszéd–MSZP–Jobbik–Momentum Dorosz Dávidot, a Demokratikus Koalíció pedig Tonzor Pétert indítja az ellenzéki előválasztáson. Jelenlegi támogatottságuk a következőképpen alakul: Dorosz Dávid kapna 40 százalékot az előválasztáson, Tonzor Péter pedig 32 százalékot.