Röst Gergely: gyorsan eszkalálódhat a járványhelyzet

Röst Gergely: gyorsan eszkalálódhat a járványhelyzet

Röst Gergely (Forrás: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetője a Portfoliónak nyilatkozva igen aggasztó képet vázolt fel a legutóbbi hetek járványdinamikai adatai alapján kirajzolódó jövőképről. Szerinte a következő időszakban az oltás önmagában már nem elég, maszkhasználat és még szigorúbb intézkedésekre sz szükség. 

Röst Gergely elmondta, hogy a járvány erőteljesen gyorsul, a reprodukciós ráta (a fertőzöttek által átlagosan megfertőzött emberek száma) 1,5-re emelkedett. Ez magasabb érték, mint az előző hullámok hasonló szakaszában, ami a vírus erősebb fertőzőképességét jelzi.

E romlást számos tényező okozhatja. Az időjárási körülmények mellett a gyengén átoltott kelet-európai országokból beáramló fertőzöttek is szerepet játszhatnak benne. A negyedik hullám most érhette el a veszélyeztetett csoportokat, akik, ha be is voltak oltva, mostanra már gyengébb védettséggel rendelkeznek.

Most már kifogytunk az időből szerinte ahhoz, hogy az esetlegesen felpörgő oltási kampány (amire egyébként – jegyezzük meg – kevés esély van kényszerítőeszközök nélkül) döntően befolyásolja a következő hetek történéseit. Az oltások hatása csak hónapok múltán jelentkezhet. Így Röst Gergely szerint egyéb intézkedések váltak szükségessé.