Saját minősítési rendszert kapnak a szakképzésben oktatók

Saját minősítési rendszert kapnak a szakképzésben oktatók

A BMW lipcsei karosszéria-összeszerelő üzeme (Fotó: BMW Werk Leipzig)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban kerül a kormány elé a szakképzési törvény végrehajtási rendelete, amelyből számos részlet derül majd ki arról, milyen feltételek között tanulhatnak a jövőben a szakképzésben résztvevők, és milyen rendszerben oktathatnak a pedagógus-közalkalmazottból oktatói státuszba került tanárok.

A Nemzeti Pedagógus Kar országos delegációja Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárral egyeztetett január 23-án erről. A találkozóról birtokunkba került egy belső használatra szánt, bár meglehetősen vázlatos feljegyzés.

A dokumentum valószínűleg legérzékenyebb állítása, hogy „akár 20 százalékkal csökkenhet is a bér a későbbiekben a minőség függvényében”. Habár a szövegben ez kétszer is szerepel, Iszák Tibor, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese – aki jelen volt az egyeztetésen – megkeresésünkre ezt cáfolta. Szerinte a bér semmiképpen nem csökkenhet, legfeljebb nőhet. Úgy vélte, a nyilvánosságra került szöveg olyan, betoldott információkat is tartalmaz, amelyek nem is hangzottak el az egyeztetésen.

Teljesen átalakul a szakképzés, a pedagógus szakszervezet nem ért egyet | Magyar Hang

A bérről egyébként a feljegyzés szerint az iskola igazgatója fog dönteni egy minőség értékelő segítségével. Az eddigi fokozatokat – a szakvizsgát, a pedagógus II. és a mesterpedagógus fokozatot – ebbe automatikusan nem számolják bele, de a dokumentum szerint az egyeztetésen az hangzott el, hogy „mivel a kolléga magasan képzett ezért ez biztosan megjelenik a munkájában és az igazgató ezt észreveszi és értékeli...” Iszák Tibor ehhez annyit fűzött hozzá, hogy bizonyosan lesz szerepe a bérezésben annak, hogy milyen fokozattal rendelkezik az oktató.

A feljegyzésből kiderül, hogy az új minősítési rendszer a Hay-rendszerek módszereit fogja követni, és már nagyjából készen is van. – Már tavasszal ez alapján értékelik a kollégákat és ettől függ a béremelés is – írják. A Hay-rendszer egy alapvetően multinacionális cégeknél alkalmazott értékelési rendszer, amely a munkaköröket értékeli például a szükséges végzettség, a felelősség és a szervezetben elfoglalt hely szerint, majd ez alapján állapít meg bérezést, amelytől teljesítményalapon lehet eltérni.

Iszák Tibor a Magyar Hangnak a minősítésről annyit tudott elmondani, hogy valóban volt szó az egyeztetésen arról, hogyan fogják besorolni a szakképzésben oktatókat, és ennek alapján a mostani pedagógus-minősítési rendszernek megfelelő eljárás jöhet létre. Ennek szerinte fontos eleme, hogy a szakképzésben dolgozók teljesítményét a szakképzésben dolgozó szakemberek, a „szakma legjobbjai” és nem más területen dolgozó pedagógusok fogják értékelni.

Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy a feljegyzést a Nemzeti Pedagógus Kar tárgyaláson jelenlévő képviselője írta, az azonban az érintett pedagógusokhoz is kikerült: körlevélben kapták meg a pedagógus kar egy képviselőjétől, tájékoztatásként. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter, valamint elnökhelyettese, Iszák Tibor és a szervezet két másik képviselője is elismerte, tud a feljegyzés létezéséről, annak azonban elmondásuk szerint nem lett volna szabad nyilvánosságra kerülnie. Péntek estére már a feljegyzés szerzője sem nyilatkozhatott saját írásművéről, bár azt elismerte, hogy ő volt a szerző.

Kásler: Elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv | Magyar Hang

A dokumentumban az is szerepel, hogy a meghirdetett képzésekre bárki jelentkezhet majd életkortól függetlenül, tehát a 15 évesek mellé, ha jó neki az időpont beülhet a 25-30-40 éves is. Ennek a konstrukciónak a létezését Iszák Tibor is megerősítette, szerinte ez jó gyakorlat, nevelő hatású, és másutt is vannak rá példák. Nem publikus információként hivatkozik a feljegyzés arra, hogy nyugdíjas is lehet oktató, ezt az elnökhelyettes nem kívánta kommentálni.

Óraszámokról is van szó, eszerint az oktató oktatási munkája (22 óra, osztályfőnököknek 21 óra) tágan értelmezhető lesz, például a digitális laborok felügyelete, a minőségbiztosításban végzett tevékenység is beleszámíthat. A 22 órát a feljegyzés szerint éves keretben számolhatják, a túllépése fizetett túlórát jelentene. A tartós helyettesítés (betöltetlen álláshely miatt, tartós betegség miatt) mindenképpen túlórának számítana. Pluszpénz járna a plusz feladatért (mint az osztályfőnöki), kötött időre, ami a munkaszerződésben kerülne rögzítésre. Az elnökhelyettes szerint ugyanakkor pontos számokról még korai lenne beszélni.

Azt Iszák Tibor is megerősítette: ők is úgy tudják, február elején jöhet a rendelet, annak mostanában kell a kormány elé kerülnie. A Nemzeti Pedagógus Kar már hetek óta gyűjti a pedagógusok észrevételeit, és az egy héttel ezelőttihez hasonló egyeztetéseket folytat.

A feljegyzés szerint Pölöskei Gáborné az egyeztetésen egy felmérésre hivatkozva azt közölte a Nemzeti Pedagógus Kar képviselőivel, hogy a szakképzési törvény nem okozott felháborodást a közvéleményben.