Schiffer: Akár Varga Judit is irányíthatná az ügyészséget, legalább négyévente szavazhatnánk róla

Schiffer: Akár Varga Judit is irányíthatná az ügyészséget, legalább négyévente szavazhatnánk róla

Schiffer András (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár Varga Judit is irányíthatná az ügyészséget, ugyanis nem ilyesmiken múlik a jogállamiság – így reagált Schiffer András az igazságügyi miniszter korábbi EU-kritikájára. Varga Judit ugyanis azt állította, Hollandiának már papíron sem független az ügyészsége, de ez az Európai Uniót nem zavarja. „Tegnap az Európai Unió Bírósága megerősítette (C-510/19), hogy Hollandiában az ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja, ezért függetlenség hiányában nem tekinthetőek »igazságügyi hatóságnak«” – állította a kormánypárti politikus.

Az LMP egykori társelnöke szerint viszont nem ez a fő kérdés, és nem ezen múlik, valahol jól működnek-e az intézmények. Ő például egyáltalán nem lenne boldogtalan akkor sem, ha Varga irányítaná az ügyészséget, persze „valóban jól körülhatárolt utasítási jogkörrel.” Így az ügyvéd szerint legalább négyévente véleményt lehetne mondani a főügyészről is.

Schiffer Facebook-bejegyzésében leszögezte, valóban Európában egyik helyen örökletes monarchia van, máshol még Alkotmánybíróság sem létezik, de ezek még nem mondanak el semmit a nagyképről. Ezért is tart ködszurkálásnak számos uniós jogállamiság-kritikát, és ezt a „ziccert” használja ki szerinte a magyar kormány is. „A kérdés mindig az összkép. Létezik-e olyan hatékony közjogi szereplő/eszköz, amivel a mindenkori kormányzati, (sőt, alkotmányozó) többség az egyébként maga által alkotott jogi keretek közé szorítható?” – tette fel a kérdést Schiffer.

Varga Juditot és a magyar kormányt egyébként jelenleg az bosszantja, hogy jogállamisági kritériumokhoz kötnék egyes uniós források kifizetését. Ezért vétózta meg aztán Orbán Viktor azt a segélyalapot, amivel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került államokat – köztük hazánkat – segítenék meg. A kormány vélekedése szerint a jogállamisági kritériumok valójában gumiszabályok lennének, amiket elsősorban a rá vagy épp a lengyel vezetésre alkalmaznának.