Schiffer András megtalálta a Fidesz kormányzásának Achilles-sarkát

Schiffer András megtalálta a Fidesz kormányzásának Achilles-sarkát

Schiffer András (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék lehetőségeiről, sőt, esetleges együttműködéséről, a jogállamiságról, a felnövő generációról és még az Orbán Viktor iránti gyűlöletről is szó volt kedd este, amikor bemutatták Schiffer András most megjelent, Zöld jelzés című könyvét. A kötetben a szerző által a 2000-es évek elejétől kezdődően írt publicisztikák olvashatók, valamint 2010-től az ilyen típusú írások hiányában – Sólyom László tanácsára – parlamenti beszédek szerepelnek.

Az egykori politikus Farkas Attila Márton publicistával beszélgetett, és felmerült, hogy bár a szerző már visszavonult az aktív politikától, vajon van-e értelme egyáltalán ma Magyarországon az ellenzéki politizálásának. Schiffer András szerint a rövid válasz erre az, hogy persze. Bármennyire is leépült ugyan a jogállam, a jelenlegi kormánypárt szabad választáson leváltható. Márpedig szerinte amíg ez a helyzet fennáll, egy ellenzéki pártnak kutyakötelessége a parlamentben ellenőrizni a kormány tevékenységét, és felmutatni azt, hogy hatalommal a kezében mit és hogyan csinálna. Schiffer András ráadásul úgy látja, hogy van közös metszete valamennyi ellenzéki pártnak, ezeket pedig meg kell tudni mutatni a parlamentben bizonyos kérdésekben.

Schiffer András: Kellemetlen ma Magyarországon élni - Magyar Hang

A Gruevszki-üggyel olyan módon rúgja fel Magyarország az íratlan diplomáciai szabályokat, hogy ennek nagyon súlyos következményei lehetnek az országra nézve - mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Schiffer András. Az LMP volt társelnöke szerint a fideszes Döbrögiktől tényleg van miért helyben félni, az ellenzéki oldalon viszont nem látja azt a csapatot, amellyel érdemben lehet segíteni az országon.

A Fidesz leválthatósága kapcsán arra emlékeztetett, hogy a 2014-es önkormányzati választások után egészen a következő év nyaráig, vagyis a migrációs válság megjelenéséig a Fidesz népszerűsége esett, vagyis a rendszer sebezhető. Ugyanebben az időszakban az LMP és a Jobbik erősödött, a „rendkívül sikeres összefogás pártjai” pedig stagnáltak. Emellett ebben az időszakban a kormány elkövetett „egy csomó hülyeséget”, elég csak a netadó, vagy éppen a kötelező drogteszt ötletére gondolni. Egyetlen dolog jött csak be nekik, a migráció. Ez pedig nem azért volt annyira sikeres, mert a magyar ember idegengyűlölő lenne, hanem mert a választók számára az egyik legfontosabb tényező, hogy ki szolgáltatja a biztonságot.

A volt LMP-s politikus más miatt is – ahogy fogalmazott – optimista. A munka törvénykönyvének tervezett módosítását hozta fel, amelyet rabszolgatörvénynek nevezett. Szerinte ugyanis a Fidesz kormányzásának Achilles-sarka a bérkérdés, nem lehet a végletekig folytatni a munkaerő kizsákmányolását. Az emberek meg fogják érezni, hogy lassan Románia is lehagy minket a béremelkedésben, ez pedig vissza fog ütni, bár lehet, hogy nem 2022-ben. A kérdés Schiffer András szerint az, hogy lesz-e olyan ellenzéki párt, amely artikulálni képes ezt az elégedetlenséget.

A német cégek régi vágyát teljesítik Szijjártó szerint a túlórakeret növelésével - Magyar Hang

Régóta kérték, hogy a beruházásaikhoz mindig álljon rendelkezésre megfelelő létszámú munkaerő – mondta a külügyminiszter Düsseldorfban.

Szóba került az is, hogy itthon még mindig érződik a kuruc-labanc ellenállás, ami most az Orbán imádatban és gyűlöletben testesül meg. Ha majd felnő az a generáció, amely mintázatait már a globális kultúrából meríti, például az internetnek köszönhetően, ez a fajta megosztottság csökkenhet. Emellett előbb-utóbb szükség van arra is, hogy minél többször legyenek „különféle pártokat képviselő politikusok és közéleti figurák” együtt, egy helyen.

A szerző szerint a könyvnek egyébként két fontos üzenete van. Egyrészt az, hogy a jogállam megrendülése nem 2010-ben, vagyis a Fidesz – azóta is tartó – kormányra kerülésével kezdődött el, másrészt pedig az, hogyan képzelhető el egy globalizációkritikus ökopolitika a félperiférián. Schiffer András szerint ez a kettő igenis összetartozik.

A bemutatón egyébként illusztris társaság gyűlt össze, ahogy elhangzott, a szélrózsa minden irányából. A terem zsúfolásig megtelt, jelen volt – mások mellett – Sólyom László korábbi köztársasági elnök, az LMP két társelnöke és számos politikusa, de a Jobbikból is képviseltette magát Gyöngyösi Márton elnök-helyettes, Szilágyi György, vagy éppen Farkas Gergely. Végighallgatta a bemutatót a kormányhoz közelálló Schmidt Mária, de ott volt Morvai Krisztina, Novák Előd, illetve Kukorelly Endre is.