Sikeres volt Budapest túlélőprogramja, de még 55 milliárd forint hiányzik a költségvetésükből

Sikeres volt Budapest túlélőprogramja, de még 55 milliárd forint hiányzik a költségvetésükből

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg pluszban van a főváros számlája, de még több tízmilliárd forint hiányzik a költségvetésből – erről beszélt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyet annak apropóján tartott, hogy jövő szerdán, a nyári szünetet követően ismét ülésezik a Fővárosi Közgyűlés. Az összeg négy tételből áll össze. Az első, hogy továbbra is bíznak abban, hogy Budapest kaphat rezsitámogatást a kormánytól az előző télre vonatkozóan, ahogy az járt a megyei jogú városok, kistelepülések többségének is. Azzal számolnak, ha megkapják az összeget, az nagyságrendileg tízmilliárd forint lenne. A második tétel, hogy a főváros 16,6 milliárd forintról szóló fejlesztési hitelkérelmét nem hagyta jóvá a kormány, remélik, ez mielőbb meg fog történni. A főváros ugyancsak várja a Lánchíd felújításához ígért hatmilliárdos hozzájárulást, ők még augusztusban tájékoztatták Lázár János építési és közlekedési minisztert arról, hogy elkészült a beruházás. Továbbá a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó miatt beperelte a kormányt, ennek a tétje 22 milliárd forint.

Pluszba fordult a számlájuk

A főváros nyáron sikeres „túlélőprogramot” hajtott végre, enélkül augusztus végére mínusz 76 milliárd forinton állt volna a számlájuk, így viszont mínusz 23,9 milliárd forint lett ez az összeg. A nagyobb adósságot azzal sikerült elkerülniük, hogy átstrukturálták a kifizetéseiket, ezzel megfogalmazása szerint a rendszerváltás utáni legnagyobb likviditási programjukat hajtották végre. Az átütemezések kamatköltsége összesen több mint 1,2 milliárd forint volt. Így az első nyolc hónapban végül a főváros működési kiadása 203 milliárd forint volt, míg működési bevétele 193,4 milliárd forint. Működési kiadásaik 36 százalékát a közösségi közlekedésre fordították, a második legnagyobb tétel pedig a szolidaritási hozzájárulás volt, amely 19 százalékát tette ki, a kamatkiadások pedig 9 százalékot.

Bár beperelték a kormányt a szerintük túlzott mértékű szolidaritási adó miatt a nyáron, és jogvédelmet kértek – vagyis azt, hogy a per végéig ne kelljen befizetniük a pénzt – ennek ellenélre az államkincstár eddig minden alkalommal inkasszózott, eddig összesen 12 milliárd forintot. Ám miután nem volt pénz a főváros számláján, így ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy hitelt vettek fel a főváros nevében, aminek a kamata is magas, kétszámjegyű. Vagyis eddig az utolsó fillérig befizettették velük az összeget, idén eddig 39,3 milliárd forintot, „ebből nettóba két Lánchíd kijött volna". Mára ugyanakkor pluszban van a főváros, ugyanis szeptember 15-ig kellett befizetni az iparűzési adó előlegét, így jelenleg nettó 39,7 milliárd forint van a számlájukon.

Kiss Ambrus arra is kitért, az, hogy Iványi Gáborék egyháza súlyos anyagi problémákkal küzd, a fővárosi hajléktalan-ellátásra is kihathat. Ugyanis az Oltalom Karitatív Egyesület 300 férőhelyet tart fenn, és Kiss Ambrus „rémisztőnek” nevezte azt, ha ez az egyik pillanatról a másikra megszűnne, ezért bíznak abban, a kormány megállapodik velük. Elmondta, az elmúlt két évben már így is 250-nel csökkent a férőhelyek száma három civil szolgáltató megszűnése miatt. Ezt még Budapest tudja pótolni télen azzal, hogy átmeneti pontokat nyit, de Iványiék férőhelyeinek kiesése már komoly társadalmi problémát jelentene a fővárosnak, azt egyik pillanatról a másikra nem lehetne megoldani.

Folyamatos a kapcsolat az uniós pénzek miatt

A főpolgármester-helyettes újságírói kérdésekre is válaszolt. A Magyar Hang érdeklődésére elmondta, várhatók tárgyalások a főváros és a kormány között, ahogy voltak is például az Egészséges Budapest Program kapcsán. Arról is beszélt, az uniós pénzek ügyében egymásrautaltság van a kormány és a főváros között, emiatt könnyen lehet, hogy lesz miniszteri szintű egyeztetés is Navracsics Tibor illetékes miniszterrel. Költségvetési kérdésekkel kapcsolatban viszont nincsenek egyeztetések a kormány és a főváros között. Kiss Ambrus úgy fogalmazott, hogy talán furcsa ezt az ő szájából hallani, de visszasírja az előző ciklusban működő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát (FKT), mert sok eredménye nem volt azoknak a megbeszéléseknek, de legalább volt egy fórum, amin leülhettek egymással a felek, most viszont csak az újságból értesülnek, milyen fővárosi fejlesztéseket állít le egyoldalúan a kormány.

Kiss Ambrust azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy az OTP feljelentést tett a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom finanszírozása kapcsán hamis magánokirat felhasználása miatt. Kiss Ambrus elmondta, a főváros nagyon jó szakmai kapcsolatban vannak az OTP-vel, folyamatosan tárgyalnak, a mozgalom kérdése pedig nem került szóba köztük sosem.

Vitézy Dávid Üllői úti védett biciklis sávokat érintő kritikájáról is kérdezték a politikust, mert a sávokat a buszok nem használhatják, ezért például a 100E reptéri expressz menetideje megnőtt. Ám szerinte az, hogy Vitézy Dávid „mit mond a buszokról és mi a valóság, az nem biztos, hogy mindig ugyanaz”. Szerinte aki nézi a forgalmi adatokat, esetleg használja is az útszakaszt, nem lát akkora dugókat, mint amekkorákat leírnak. Ugyanakkor ha az adatok azt fogják mutatni, hogy korrekcióra lesz szükség, azt meg fogják tenni.

Címkék: Budapest, Kiss Ambrus