Tényleg feljelentették Karácsonyék mozgalmát? Itt az OTP reakciója

Tényleg feljelentették Karácsonyék mozgalmát? Itt az OTP reakciója

OTP Bank (Fotó: OTP Bank / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az OTP Bank feljelentést tett Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében – állította szerdán a Magyar Nemzet cikke. A fideszes pártlap a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta, a mozgalomhoz érkezett pénzeket befizető Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő-ládák felnyitásáról szóltak, de a bank a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el. Ezt követően feljelentést tettek, amiből a lap az alábbiakat idézte: „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).”

Az is olvasható a feljelentésben, álláspontjuk szerint „a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését”, illetve hogy „felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról”.

A lapértesülésnek szerettünk volna mi is a végére járni, ezért az OTP sajtóosztályától azt kérdeztük, meg tudják-e erősíteni a cikk állításait. „Az Ön által jelzett témában nem tudjuk munkáját segíteni. Üdvözlettel: OTP Bank, Vállalati Kommunikációs Csoport” – írta kérdéseink elküldése után másfél órával a pénzintézet. Erre jeleztük feléjük, nem segítséget kértünk, hanem válaszokat, lévén közügyről és nem banktitokról kérdeztünk, de hiába. Természetesen szerettük volna megismerni Karácsony Gergely főpolgármester verzióját is, így a Fővárosi Önkormányzathoz fordultunk. – A Városháza, úgy is mint a Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal, a feltett kérdések kapcsán semmilyen illetékességgel, így semmiféle információval nem rendelkezik – közölték. Megkérdeztük a Karácsony pártját, a Párbeszédet is, amely mindössze annyit közölt: „A 99 Mozgalom a Párbeszéd-Zöldektől független szervezet, így nem tudunk nyilatkozni a működését illető kérdésekről”.

 

Karácsony Gergely végül Facebook-oldalán reagált a hírre. – A közpénzözön luxusából csócsálják a jogszerű adománygyűjtést, most éppen egy olyan anyaggal – amelynek állításait a pénzintézetnek majd két éve elküldött dokumentáció is tételesen cáfolja-, de amiben nem elég, hogy az Orbán-kormány rendeletének megfelelő adománygyűjtésre használt láda méretét nem találják el, de még az időgépet is feltalálták. Mással aligha magyarázható, hogy két évvel(!) egy pénztári befizetés után tudni vélik, milyen állapotúak voltak az akkor befizetett bankjegyek. De tudom, sok helyről jelezték már nekem, nem fognak válogatni az eszközeikben a következő hónapokban – írta a politikus.

Arra is emlékeztetett: a 24.hu szerdai cikke szerint „legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki”. Karácsony ezt úgy kommentálta: „nyolcmilliárd forint. 8 000 000 000 forint. Budapest egy évben ennyi pénzből látja el idősgondozási és hajléktalan ellátási feladatait. Ennyi pénzből több mint 30 új trolibuszt vásárolhatnánk. És most kiderült, hogy ennyi pénzt kaptak a Fidesz propagandistái, akik a Fidesz megbízásából, a Fidesz érdekében szakmányban gyártják a lejárató kampányokat, hazudnak és manipulálnak”. A főpolgármesternek nincs kétsége, hogy ezt a pénzt a kormánypárt juttatja el nekik, és ez a pénz a magyar adófizetők pénze. – Azt hiszem, okkal feltételezem, hogy ebből a hatalmas pénzből jó sokat elköltöttek már rám, próbálkoznak újra és újra, még akkor is, ha lassan nincs hét, hogy ne lőnék lábon magukat – tette hozzá.

A Fidesz is reagált

Hollik István azonban sietett megszólalni, aki Facebook-posztjában kijelentette, hogy: „Nincs tovább! Az utolsó kétség is szertefoszlott a dollárbaloldal adománygyűjtő ládáival szemben!” A Fidesz kommunikációs igazgatója rámutatott, a feljelentés alapján a 99 Mozgalomba érkező több mint ötszázmilliónyi euró nem származhatott adománygyűjtő-ládából. „A vak is látja, hogy Karácsonyék egyszerűen lenézik a magyarokat, ha az ilyen ostoba hazugságokhoz továbbra is ragaszkodnak. Hazudozás helyett inkább elő a farbával: honnan jöttek a kötegelt eurómilliók?” – fogalmazott Hollik István.