Soron kívül ellenőrzi a gyermekotthonokat a Belügyminisztérium

Soron kívül ellenőrzi a gyermekotthonokat a Belügyminisztérium

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szoros összefüggésben az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent beszámolókkal, amelyek a hazai gyermekotthonokkal kapcsolatos elképesztő viszonyokról számoltak be, a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozó szociális ügyekért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Csízi Péter február 29-én valamennyi állami, nem állami és egyházi fenntartásban működő, a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó gyermekotthon soron kívüli hatósági ellenőrzését rendelte el – erősítette meg a Narancs.hu információját a minisztérium.

A soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, 6 nem állami, 108 pedig egyházi fenntartásban működik – írja a lap. Az ellenőrzés célja az intézmény működésére kiterjedő átfogó vizsgálat oly módon, hogy a hatósági ellenőrzések, gyorsított ütemben, legkésőbb április 30-ig lezáruljanak. A tárca megerősítette, hogy a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatalok az eljárások során tudomásukra jutott bűncselekmény gyanúja esetén kötelesek feljelentést tenni.

A bicskei gyermekotthon kapcsán kirobbant kegyelmi botrány miatt lépnek ilyen sürgősen a hatóságok: mint ismert, Novák Katalin még tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit azért ítéltek 3 év 4 hónap börtönre, mert tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, mégsem tett semmit, sőt, próbálta eltussolni az igazgató pedofilügyeit. Az ügy hatalmas port kavart a magyar nyilvánosságban, a botrányba belebukott a köztársasági elnök, lemondott Varga Judit, a kérvényt aláíró, akkori igazságügyi miniszter, illetve a kegyelemért lobbizó Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások minisztere, püspök is lemondott a református egyház vezetői tisztségéből (a püspöki címről azonban nem).