Stummer: Életszerű, hogy a Fidesz magánnyomozókat bérel fel

Stummer: Életszerű, hogy a Fidesz magánnyomozókat bérel fel

Stummer János (Fotó: Stummer János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem igazán lepte meg az ellenzéki politikusokat a HVG360 mai cikke, amely szerint a Fidesz a titkosszolgálatok helyett inkább magánnyomozókkal gyűjtet kompromittáló információkat politikai ellenfeleiről. A lapuknak nyilatkozó képviselők közül volt, aki szerint tények támasztják alá a megfigyeléseket, más pedig arról beszélt, hogy egy politikusnak a magánéletében is igenis oda kell figyelnie arra, mit tesz.

A HVG360 lapunk által is szemlézett cikke szerint ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgák fideszes körökből kaptak megbízásokat az előválasztáson sikerrel szereplő ellenzéki politikusok magánéletének „feldolgozására”. A portál szerint a kormánypártnak nincs feltétlenül szüksége arra, hogy állami erőforrásból, a titkosszolgálatok segítségével gyűjtsön információkat. A magánnyomozók munkájának célja, hogy egy úgynevezett operatív környezettanulmány készüljön a célszemélyről, ez abban tér el egy hagyományos környezettanulmánytól, hogy a célszemély tudta és megkérdezése nélkül, titokban készül el és az adatszolgáltatók sincsenek tisztában azzal, hogy annak elkészítésében segédkeztek. A cikk megjegyzi, hogy az ilyen adatgyűjtés teljesen törvényes, feltéve, ha a figyelést közterületen vagy nyilvános helyen végzik és a tevékenységet ott is dokumentálják.

– Rogán Antal helyében én sem az Alkotmányvédelmi Hivatalt és Pintér Sándort hívnám, ha politikai ellenfeleimről kompromittáló, vagy annak beállítható adatokat akarnék gyűjteni – reagált a cikkben megjelentekre Stummer János. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke életszerűnek tartja, hogy a Fidesz magánnyomozókat bíz meg, de – mint fogalmazott –, ehhez már mindenkinek hozzá kellett volna szoknia. – Egy politikus a magánéletével és zártkörű megbeszélésein is politizál. Aki ezt a hivatást űzi, a mindennapjait is úgy kell élnie és úgy kell dolgoznia, hogy akkor se találjanak semmit és ne lehessen ügyeket kreálni ellene, ha egyszerre öt magánnyomozó van ráállítva – fogalmazott Stummer János, aki szerint életünk része, hogy politikusokat, közéleti szereplőket jól lehet törvényes, ám nem etikus eszközökkel figyelnek meg.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke kitért arra is, hogy a testület december 9-i ülésén meghallgatják Szijjártó Péter külügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert. A tanácskozás kiemelt témái lesznek azok a közelmúltbeli kormánypárti megnyilvánulások, amelyek alapján feltételezhető, az ellenzék ellen nemcsak magánnyomozókat, hanem titkosszolgálati eszközöket is bevethetnek. Itt említette Kövér László titkosszolgák előtt tartott beszédét, amely szerint az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot. Figyelemreméltónak nevezte Szijjártó Péter azon kijelentését is, miszerint a magyar elhárítás már gőzerővel dolgozik azon, hogy a választások külföldi befolyásolását visszaverjék.

– Abból a szempontból az ellenzéki képviselők és képviselőjelöltek magánúton való megfigyeléséről szóló hír biztosan igaz, hogy a Jobbik elnökének magánélete kapcsán kirobbant ügyben is látható, hogy nem „sima” újságírói munkával szerezték meg az információkat. Tudták, előre, hogy Jakab Péter mikor, hol lesz megtalálható, tudták, hogy ki hova megy aludni. Volt benne egy előre felkészítettség – fejtette ki lapunknak Ungár Péter. Az LMP képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság tagja szerint csak az ellenzékiek egyes megfigyelési ügyeinek ismeretében állapítható meg, hogy történt-e jogsértés. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy az ilyen tevékenység bizonyos esetekben átlépheti a jogszerűség határait. Azt firtató kérdésünkre, hogy a Városháza-ügyben is fellelhetőek-e az ilyen profi magánnyomozók kézjegyei, az LMP országgyűlési képviselője úgy reagált: az ellenzéki együttműködés kedvéért a Városháza ügyéről nem szeretne nyilatkozni.

A Demokratikus Koalíció a történtek után azonnali tájékoztatást kért a kormánytól és a Fidesztől arról, hogy hány ellenzéki politikust figyeltetnek meg a titkosszolgálatokkal, illetve hányat figyeltetnek meg magánnyomozó cégekkel. Barkóczi Balázs a Facebook-on közvetített online sajtótájékoztatóján arra is kíváncsi volt, hogy mely ellenzéki politikusok ellen zajlik titkosszolgálati típusú adatgyűjtés és megfigyelés, akár az államon belül, akár magánúton. – Jelenleg mennyi pénzt költ arra a Fidesz az állami támogatásból, hogy megfigyeltesse politikai ellenfeleit? – kérdezte Barkóczi Balázs.