Súlyos bántalmazás a gyermekotthonban, a rendőrség nyomoz – Videó

Súlyos bántalmazás a gyermekotthonban, a rendőrség nyomoz – Videó

Zita speciális gyermekotthon Kaposváron (Fotó: www.smogyvi.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi van b... meg, beállsz nekem – ezzel a kérdéssel indul az a másfél perces videó, amelyet a Facebookon hoztak nyilvánosságra egy kaposvári gyermekotthonban történtekről. A kérdést megfogalmazó fiatalember ezután fejbe rúgja a szoba közepén a félelemtől dermedten álló társát, aki hiába mond bármit a bocsánat kéréstől kezdve odáig, hogy „Karcsi kérlek ne törd el!”, a durva verés fejrúgásokkal, ökölcsapásokkal és pofonokkal folytatódik, amíg az áldozat arca vérezni nem kezd.

Az Index megkereste a Kaposvári Rendőrkapitányságot, ahol közölték, bűnügyi osztályuk súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást. Az eset a Somogy megyei Zita Gyermekotthonban történt.

Az intézményben csak speciális nevelési igényű, deviáns, illetve magatartási problémákkal küzdő 12 és 18 év közötti gyerekek laknak négy, 8-8 fős csoportban. A gyermekotthon lakói súlyos pszichés személyiségfejlődési, vagy súlyos disszociális tüneteik, vagy pszichoaktív szerhasználat miatt kerülnek be egy összetett szakértői vizsgálat alapján.

Az alapvető szakmai feladat itt a súlyos személyiségállapotú gyermekek mentális problémáinak ellensúlyozása, az önálló életre felkészítés, a rendszeres iskolába járás fenntartása, ennek jellemző akadályozottsága esetén magántanulóként az eredményes osztályozó vizsgák elősegítése, a nem tanköteles korú gyermekeknél a munkahely teremtés megalapozása. Ugyancsak alapvető feladat a kiskorúak azon alkalmazkodási, együttműködési képességeinek fejlesztése, amelyek a helyi mikrokörnyezetben és a tágabb társadalmi közösségekben, az iskolai korcsportban, a munka világában szükségesek – olvasható az intézet honlapján.

A felvételt megtekintését csak erős idegzetű olvasóink számára ajánljuk. A videót ezen a linken lehet megnézni.

FRISSÍTÉS:
Belső vizsgálatot indított Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára a bántalmazás miatt. A minisztérium az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy a gyermekvédelemben is zéró tolerancia érvényes a bántalmazással szemben.