Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

A Sziget Fesztiválon lefoglalt kábítószer (Fotó: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kényszerintézkedés és a kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezték a tavalyi Sziget Fesztiválon lebukott két holland drogkereskedő ügyében – tájékoztatta Fővárosi Fellebviteli Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Ismert, a két holland fiatal a tavalyi Sziget Fesztivál első napján bukott le. Náluk, a sátrukban, később pedig a kint parkoló autójukban jelentős mennyiségű kábítószert találtak, a rendőrség közlése szerint az értéke elérte a 100 millió forintot.

Az Index korábban azt írta, hogy a két 23 éves fiú egy álmatag holland kisvárosban, az ország északkeleti felében található, 30 ezres lakosú Stadskanaalban nőtt fel. Teljesen hétköznapi, normális családban, távol állt tőlük és a családtagjaiktól a bűnözés. Egyikük ráadásul a nemzeti atlétika csapat tagja volt és az olimpiára készült. A fiatalok úgy tudták, a Sziget „állam az államban”, ahol egy ilyen drogüzlet simán nyélbe üthető. A kábítószert – főként marihuánát és ecstasyt – még Hollandiában vásárolták, onnan hozták be Magyarországra. A fesztiválra ráadásul még szórólapokat is készítettek, ahol fel volt tüntetve, mi mennyibe kerül.

Helyszínelés (Fotó: police.hu)

Az elfogásuk után vádat emeltek ellenük, a külföldiek pedig az előkészítő tárgyaláson beismerték tettüket. A Fővárosi Törvényszék június végén kihirdetett elsőfokú ítéletében a hollandokat bűnösnek mondta ki jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, és 5 év szabadságvesztésre, valamint 4 év Magyarországról történő kiutasításra ítélte őket. A határozat kihirdetése után a törvényszék a vádlottak letartóztatását megszüntette és – bérelt lakásban – bűnügyi felügyeletbe helyezte őket a másodfokú eljárás befejezéséig.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezte a két vádlott ismételt letartóztatását és indítványozta a fegyházbüntetés súlyosítását.