Szabó Tímea: Elképesztő indoklással utasította el a BRFK a nyomozást a megsemmisített PCR-tesztek ügyében

Szabó Tímea: Elképesztő indoklással utasította el a BRFK a nyomozást a megsemmisített PCR-tesztek ügyében

Szabó Tímea, az Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Jobbra Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképesztő indoklással utasította el a BRFK az 5 milliárd forint értékű PCR tesztek megsemmisítésével kapcsolatos feljelentésemet – tudatta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke péntek esti Facebook-bejegyzésében.

Mint írta, néhány hete hanyag kezelés miatt feljelentést tett, amiért a kormány tömegesen semmisített meg PCR teszteket ahelyett, hogy a járvány közepén odaadta volna ingyen az embereknek. „A BRFK szerint azonban nem hanyag kezelést, hanem hűtlen kezelést kell vizsgálni, az pedig nem történt, mert annak szándékosnak kell lenni. És – itt jön a csavar – azért nem történt szerintük hűtlen kezelés, mert Szijjártóék, amikor megrendelték a PCR teszteket, még nem tudhatták, hogy azt majd később felváltja a gyorsteszt, ami miatt majd nem kell szerintük felhasználni a PCR teszteket” – tette hozzá.

Szabó Tímea úgy látja, hogy ezek szerint „a BRFK átcsapott hirtelen járványügyi szakértővé is, és a világon egyedüliként megállapítja, hogy nincs többé szükség PCR tesztekre. Másodsorban pedig, még ha így is lenne, akkor is egy felelős kormánynak időben észre kell vennie, hogy 5 milliárd(!) forintnyi PCR teszt lassan lejár, amely esetben gyorsan fel kell azokat használni, neadjisten odaadni az embereknek ingyen, ahogy az Ausztriában, Franciaországban vagy Angliában történik.”

Mindezt úgy, hogy itthon még mindig legalább 12-13 ezer forint 1 db PCR teszt (amire márpedig szükség van, ugye), ami egy 2 gyerekes családnak rögtön 50 ezer forint. „Elképesztő, hogy a magyar kormány lassan az egyedüli Európában, ahol ilyen szinten sarcolják az embereket a járvány alatt azért, hogy a magánlabor engedélyekből és szűrésekből megint a saját haveri kör profitáljon! Pintér Sándor azt ígérte nekem, hogy vizsgálják az ingyenes teszt lehetőségét itthon is, de úgy tűnik, erre 2 hónap nem volt elég.”

Bejelentette, hogy panaszt tett a BRFK döntése ellen.

A Belügyminisztérium egyébként decemberben úgy válaszolt Szabó Tímeának, hogy „az ellátás kárt nem szenvedett, vizsgálat nem indokolt”. Hozzátették, hogy a rövid idő alatt eredményt adó gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét. Azok szavatossági ideje az ellátórendszer rendelésállományának lecsökkenése következtében lejárt.

Az MSZP-s Harangozó Tamás Orbán Viktort kérdezte az ügyben a parlamentben, aki úgy válaszolt, hogy szerinte a PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás. Mindenből kell valamennyit megsemmisíteni, mert kifut, kiszalad – mondta. Szerinte a védekezésnek az a lényege, hogy mindenből legyen elegendő, és van is.

Az ügyet egyébként a Jelen írta meg még tavaly, szerintük a külügy a vuhani törzsre lefejlesztett PCR-eket vette meg, súlyosan túlárazva, de eleinte hiányoztak a használatukhoz szükséges eszközök. Mire ezek meglettek, a vuhani alfatörzs eltűnőben volt. Az újabb mutációkat pedig nem mutatja ki ez a teszt. A probléma pedig az volt, hogy a beszerzés előtt a kormány nem kérdezte meg a szakmát.