Szél: Az ombudsman szerint nincs jogszabályi alapja a műtétre várók fizetős tesztelésének

Szél: Az ombudsman szerint nincs jogszabályi alapja a műtétre várók fizetős tesztelésének

Szél Bernadett (Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az ombudsman válaszolt: nincs jogszabályi alapja a műtétre várók fizetős tesztelésének, innentől nem kérhetnek egy fillért sem a műtétre váróktól! – erről írt közösségi oldalán Szél Bernadett csütörtökön, aki még két hete tett lépéseket az ügyben miután kiderült, azoknak, akik nem védettek a járvány ellen, saját zsebből kell fizetniük a műtét előtti koronavírus-tesztért.

– A válasz megerősítette, hogy a pár hete Kásler miniszter Facebook-oldalán beharangozott fizetős műtétekből nem lett szabály. Márpedig jogszabály nélkül nincs sarcolás. Magyarul Kásler bemondta, hogy önköltségessé teszik a teszteket, ezzel fizetőssé a műtéteket azok számára, akik még nincsenek beoltva, majd az egészből nem lett semmi, ezt viszont már nem kommunikálták, inkább azóta is bizonytalanságban tartják a betegeket – állította Szél.

Hozzátette: „Az ombudsman az alapjogi aggályokat is osztotta, sőt”. – Azt láttam, hogy a tb-finanszírozott műtétek fizetőssé tétele nyilvánvalóan kiszorítaná az ellátásból a leginkább rászoruló csoportokat, akiknek így tovább romlana az egészségi állapota. Az alapjogi biztos ezt írta: „egyetértek Önnel abban, hogy a jelzett probléma valóban érintheti az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés kérdését, és így nem egyszerű finanszírozási, hanem alapjogi problémaként azonosítható. A társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátások védettségi igazolványhoz kötése önmagában olyan kérdés, hogy a felmerülő alkotmányossági aggályok e tárgyban külön vizsgálat indítását tehetik szükségessé.” – írta Szél. Bejegyzését azzal zárta, „és ez a miniszter, aki össze-vissza beszél a Facebook-oldalán, következmények nélkül megússza minden egyes alkalommal. Ez önmagában mindent elmond a Fidesz kormányzásáról és járványkezeléséről.”