Szél Bernadett az adatigénylésekről: Ne szórakozzanak itt 45 napos határidőkkel!

Szél Bernadett az adatigénylésekről: Ne szórakozzanak itt 45 napos határidőkkel!

Szél Bernadett (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szél Bernadett országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében mutatott rá, miként élnek vissza a rendeleti kormányzás adta eszközökkel. A posztban többek között a következőket írja a képviselő:  „Müller Cecília csak az új évben, január 1-jén akar válaszolni arra az ismételten feltett kérdésemre, hogy mely szociális otthonokban vannak koronavírus fertőzöttek, hány gondozottat és gondozót érint ez, hányan vannak kórházban, kritikus állapotban és hányan hunytak el. Az időhúzásra az a rendelet adott neki lehetőséget, ami a tavaszihoz hasonlóan ismét háromszorosára (!) növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét.”

Hozzátette: ha Müller Cecília január 1-jén is úgy fogja látni, hogy a kérdésem megválaszolása veszélyezteti a védekezést, akkor február 15-ig is húzhatja a választ, azaz legkésőbb ekkor tudhatja meg, hogy november 17-én, amikor a kérdést beadta, mi volt a helyzet. – Ez az a pont, amikor azt mondom: ne szórakozzanak itt 45 napos határidőkkel! – jegyezte meg.

Később az Orbán Viktor által laboratóriumunknak nevezett Ausztriában honos tájékoztatási gyakorlatról a következőket írja: „A sokat hivatkozott Ausztriában részletes, tartományi adatokat találtam arról, hány szociális intézmény érintett, hányan fertőzöttek, közülük hányan vannak kórházban, és hányan hunytak el. (...) A mi utolsó információnk, hogy míg október közepén 50 körüli intézmény volt fertőzött, egy hónappal később már 174. Ez az ÖSSZES információ, amit megosztott velünk a kormány - hogy hol, hány idős, beteg fertőzött van, hányan hunytak el és milyen az idősotthoni halálozási arány, arról semmit nem tudunk.” Bejegyzése végén azt írja, azonnali tájékoztatás vár Müller Cecíliától kérdéseire.