Szerdán dönthet a kormány, lesz-e tűzijáték

Szerdán dönthet a kormány, lesz-e tűzijáték

Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan szerdán döntést hoz a kormány arról, hogy megtartják-e az augusztus 20-i rendezvényeket, beleértve a tűzijátékot – ezt mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter éppen pénteken beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány második hullám határára érkeztünk. Mint mondta, a környezetünkben elindult a második hullám, vagy az első hullám második fázisa erősödött fel. – Ez a mostani helyzet nagyon hasonlít a március elejihez. Most is nagyon fontos, hogy a kormány megfelelő ritmusban megfelelő döntéseket hozzon – fogalmazott.

Az már korábban kiderült, hogy a belföldi turizmus élénkítése céljából a kormány többnapos Szent István-napi ünnepségsorozattal készül, ha megtartják a hagyományos ünnepséget. Ennek keretein belül például gasztrofesztivál, szabadtéri koncertek, Szent István napi felvonulás, vízparti koncertek, családi programok várják majd a Budapestre érkezőket. – A cél az, hogy megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben az ágazatban dolgozók segítséget is kapnak, hiszen a koronavírus járvány a turizmusban dolgozókat sújtotta a leginkább – közölte korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Később az is kiderült, hogy nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhetnek az augusztus 20. alkalmából szervezett rendezvények, legalábbis ez olvasható ki a keretszerződésekből. A 24.hu írta ezt meg, ahogyan azt is, hogy emellett a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) nettó 1,3 milliárd forintos becsült árral számolt az augusztus 20-i budapesti tűzijáték kapcsán.

A tűzijáték kérdése a járvány mellett amiatt is fókuszba került, hiszen Karácsony Gergely főpolgármester nem akarja engedni, hogy a felújításra váró Lánchídról vagy annak környékéről pirotechnikai eszközt használjanak. Sőt, a főváros arról döntést is hozott, hogy „mivel az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához, ezért mostantól a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható”.