Szerdától már utazhatunk Csehországba és Szlovákiába

Szerdától már utazhatunk Csehországba és Szlovákiába

Magyar-szlovák határ (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdától megnyitják a magyar állampolgárok előtt is a cseh és a szlovák határokat – jelentette be a cseh-szlovák utazási megállapodás hétfői bejelentése után Tomás Petricek cseh külügyminiszter.

A szabályok értelmében a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára léphetnek be az ország területére megkötések, vagyis negatív vírusteszt és karanténba vonulás nélkül.

A utazás engedélyezésének technikai részleteiről, például arról, hogyan és kik fogják ellenőrizni a 48 órás határidőt, a tárgyalások folyamatban vannak – idézi Petriceket az MTI. Megerősítette, hogy a cseh határokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni. Petrícek elmondta, osztrák kollégáját, Alexander Schallenberget is megszólította, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ.

Június elsejétől Montenegró is megnyitja a határait azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut. Többek között Magyarország állampolgárai is beutazhatnak az Adria-parti kis országba, miközben a szomszédos Szerbia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai nem.