Szombathelyi polgármester: az állam a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését

Szombathelyi polgármester: az állam a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését

Nemény András (Fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A mostani drágulás összességében milliárdos nagyságrendű pluszkiadást jelent a városnak”, amit az önkormányzat nem tud kigazdálkodni – közölte Nemény András, a város polgármestere az Ugytudjuk.hu-val. Szombathely esetében ugyanis tizenkétszeres drágulást jelent a Magyar Közlönyben frissen megjelent távhődíj-változás. A városra vonatkozó sorban az eddigi 4100 forint helyett 51 ezer 456 forint szerepel gigajouleonkénti árként az intézményeknél.

A drágulás érinti az önkormányzati fenntartású óvodákat, bölcsődéket, a színházat, a képtárat, a sportházat és még sok egyéb más intézményt is.

Nemény András elmondta, hogy „a Megyei Jogú Városok Szövetségének legutóbbi ülésén minden polgármester, beleértve a fideszes kollégáimat is, azon a véleményen volt, hogy az állam a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését. Abban mindannyian egyetértettünk, hogyha már az állam hozta nehéz helyzetbe az önkormányzatokat, akkor ezt a helyzetet is neki kell kezelnie, vagyis, adjon megfelelő mértékű kompenzációt.”

A polgármester szerint Szombathely így egészen biztos, hogy működésképtelen lesz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány most ugyanazt a metódust szeretné alkalmazni, mint a koronavírus-járvány után, vagyis, hogy a városvezetőkkel egyesével tárgyalnának.

– Ez azonban olyan hosszan húzná el a folyamatot, hogy nem tudnánk, meddig, és hogyan tervezzünk. Az biztos, hogy ezt a helyzetet nem mi teremtettük, és égető az állami beavatkozás - nyilatkozta a polgármester. 

A Magyar Közlöny táblázata alapján egyébként a legtöbbet Siófokon kell fizetnie a önkormányzati létesítményeknek, ott 67 ezer 580 forintba kerül egy gigajoule egységnyi távhő.