Távozik a veszprémi jobbikosok egy része, a helyi Fidesz örül

Távozik a veszprémi jobbikosok egy része, a helyi Fidesz örül

Varga-Damm Andrea (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyhangúlag a pártból való kilépés mellett döntöttek veszprémi jobbikos politikusok – osztotta meg Facebook-oldalán Hárskút fideszes polgármestere, aki látványosan örült a lépésnek. Mint Tábori Ferenc írta, nemrég a Jobbik két Veszprém megyei közgyűlési képviselője távozott, így a frakció is megszűnt a megyei önkormányzatnál. Most pedig a városi képviselők léptek ki, így az ottani közgyűlésben sincs képviselete a pártnak. „Az általuk említett budai ügyvédnőn meg jól látszott, hogy mikor kampányolni próbált, akkor azt se tudta sokszor hol van. És még ez a párt akart kormányozni? Jó, hogy erre esélyük se volt!” – üzente Tábori.

A szóban forgó „budai ügyvédnő” a Jobbik országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea. Róla, illetve Török Gáborról azt írták a kilépési nyilatkozatot jegyzők: „tudomásul vettük, hogy az országos vezetés bennünket meg sem kérdezve a 2015-ös időközi országgyűlési választásra egy nem veszprémi politológust kívánt állítani (aki aztán kihátrált a Jobbik támogatása alól, majd a jelölésből is), ezt követően pedig egy helyinek nehezen meghatározható budai jogásznőt favorizált a párt – természetesen a mi véleményünk előzetes megkérdezése nélkül –, a fejünk felett.” Mint közölték, a „hátuk mögött megszervezett” feloszlatásuk is „hab volt a tortán.”

A Jobbik országos elnöksége tavaly ősszel oszlatta fel a párt veszprémi szervezetét, arra hivatkozva, hogy az alapszervezet tagjai „csak kis mértékben vették ki a részüket a Jobbik kampányának támogatásából.” Galambos István megyei elnök azt üzente: „Nagyon rövid időn belül a veszprémi alapszervezet újraalakul, és folytatja a Jobbik azon munkáját a megyeszékhelyen, melynek végén a veszprémi polgárok is egy szabad, biztonságos és igazságos Magyarország polgárai lehetnek.”

„A veszprémi szervezetet valóban a kampányban nyújtott csekély teljesítménye miatt oszlattuk fel tavaly ősszel, azonban már 2018. szeptember 22-én újjá is alakult teljesen új, aktív tagsággal” – tudatta Galambos István pénteken a Magyar Hanggal. Hozzátette: a volt szervezet két tagja végzett minimális munkát, a többiek érdemben az aláírásgyűjtésben sem vettek részt. Szerinte így sem igaz, hogy a Jobbik megszűnt volna a megyeszékhelyen, csupán sértődött egyéni tagok magánakciójáról van szó. „Beszédes, hogy erre a kormányzati sajtót választották” – írta.

Hozzátette: „A levél, amellett, hogy számos csúsztatást és az ő személyes értelmezéseiket tartalmazza, olyan emberek is aláírtak, akik évek óta inaktív tagok voltak.”

Az aláíróknak Vona Gábor olyan megnyilvánulásai sem tetszettek, miszerint ő elvette a párt lelkét, amit ő is adott. A „balliberális oldalnak minden áron való megfelelési erőlködést” láttak a volt jobbikosok, úgy fogalmazva, hogy „mindezek hatására néhányan már Dr. Faustust láttak az elnökünkben. (Csupán a Mephisto személye volt még homályos.)” A politikusok szerint nincs esély a „balra fordulás” visszafordítására. Az aláírók között van a Jobbik 2014-es polgármesterjelöltje, Forgóné Kelemen Judit, illetve mások mellett Sárándi Balázs volt alapszervezeti elnök, illetve Pataricza György ajkai önkormányzati képviselő.

Káoszba fordult a tömegközlekedés Veszprémben | Magyar Hang

Kaotikus állapotok uralkodnak a veszprémi tömegközlekedésben, de a jelek szerint az elégedetlen utasok nem számíthatnak gyors javulásra. Ez a Veszpresszó cikkéből derült ki, ami szerint a szolgáltatást január 1-től biztosító cég késő, vagy el sem induló járatokat hozott magával. Sőt, a V-Busz Kft.

Táborihoz kommentelt Varga-Damm Andrea is, aki arra kérte a polgármestert, hogy ne hazudjon, és ne állítsa azt, hogy mikor kampányolni próbált, azt sem tudta, hol van. „Legalább érdeklődne a sajátjainál, amikor engem a szájára vesz! Nézze meg a Veszprém EKF 2023 program elkészítéséről szóló anyagot, s láthatja, hogy én annyira tudom, hol vagyok, hogy még abban is benne voltam. Találkozunk a bíróságon!” – üzente a képviselőnő. Válaszában Tábori annyit írt, hogy neki van anyaga arról, amit állított, és közszereplőt bírálhat, „bíróságra menni felesleges pénzkidobás lenne önnek.” Varga-Damm Andrea válasza szerint közszereplőről sem lehet valótlanságot állítani.

Kerestük Varga-Damm Andreát, aki elmondta: Tábori tényállítást, „döbbenetes hazugságot” fogalmazott meg, nem véleményt. A képviselőnő egyben hozzátette, megvannak még azok a levelei, amikben 2014-ben a most kilépő tagok biztosították őt együttműködésükről, és különböző javaslatokkal éltek. Ezeket a leveleket a Vehír oldalán hozzászólásokban is közzétette Varga-Damm Andrea. Két évvel ezelőtt például még dühösen küldték neki a Vehír Jobbik-DK-MSZP koalíció Veszprémben? című cikkét, ezzel a megjegyzéssel: „A Vehír megint kezdi, azaz Pethő »úr«.” Máskor arról is kikérte a véleményüket a képviselőnő, hogy egy megemlékezésen hozzászólhat-e.

Tábori posztját egyébként lelkesen osztották tovább kormánypárti szervezetek és képviselők, többek közt a balatonkenesei és a füredi-várpalotai Fidesz, valamint Hegedűs Barbara, a Fidesz–KDNP veszprémi frakcióvezetője.