Tiborczék adóparadicsomban érezhetik magukat

Tiborczék adóparadicsomban érezhetik magukat

Orbán Viktor miniszterelnök és a veje. Egészségükre. (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 2017-től hatályos törvénymódosítás „adóparadicsomi állapotokat teremtett Orbán Viktor miniszterelnök vejének”, ugyanis lehetővé tette a BDPST-birodalomnak, hogy elkerülje a nyereség utáni adózást. 

Tiborcz Istvánék a 24.hu cikke szerint az elmúlt öt évben mintegy 30 milliárd forint körüli adókedvezménnyel élhettek e jogszabálynak köszönhetően.

Tiborcz központi vagyonkezelője, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. – ahol Orbán Ráhel, a kormányfő lánya a kreatív igazgató – ontja a pénzt: 2019 és 2023 között 48,4 milliárd forint nyereséget termelt, amiből 5,5 milliárdnyi osztalékot ki is vettek. „Közben a költségvetésbe egyetlen fillér társasági adót sem fizettek be”, írja a portál.

Egy nagyvonalú és rugalmas adókedvezménnyel tudták lényegében nullára csökkenteni a nyereségadó-fizetési kötelezettséget: egy adótörvény-módosító csomag részeként lett hatályos az a szabályozás, hogy „a hazai vállalkozások a műemlék épületek és a helyi védelem alatt álló ingatlanok felújításánál a beruházási érték kétszeresével csökkenthessék az adóalapjukat”.

A 24.hu szerint ezt olyan cégcsoportok tudják igazán kihasználni, amelyeknek megfelelő ingatlanportfóliójuk és egy sor nyereséges leányvállalatuk van, valamint képesek finanszírozni a műemlék-felújításokat. „Tiborczék birodalma pont ilyen: sorra vásárolta a műemlék ingatlanokat, nem volt híján a hiteleknek, hiszen a kormány bankja, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bőven adott kölcsönt, és céghálót is szőttek, melyet az ingatlanok adásvételét követve mozgattak”. A lap arra is kitér, hogy a NAV idén nyáron egy közérdekű adatigénylés nyomán nyilvánosságra hozta: 2018-2022 között „összesen 36,8 milliárd kedvezmény mozgott a cégek között, így egyértelműnek látszik, hogy a lehetőség első számú felhasználói Tiborczék voltak” a maguk nagyjából 30 milliárdjával.

Címkék: paradicsom, Tiborcz