Japánban elveszítették többségüket a liberálisok

Japánban elveszítették többségüket a liberálisok

Kishida Fumio (Forrás: Kishida Fumio Facebook-oldala) 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly vereséget szenvedett a vasárnapi előrehozott választáson a Japánt két kisebb megszakítástól eltekintve 1955 óta vezető Liberális Demokrata Párt (LDP), amely elvesztette a többségét a parlament alsóházában. Ezzel a párt szeptemberben megválasztott új elnöke, a választásokat egyfajta bizalmi szavazásként kiíró Isiba Sigeru elég nehéz helyzetbe került, és kénytelen lesz újabb koalíciós partnerek után nézni, hogy kormányozni tudjon – írja a Japan Today.

Az LDP számára lesújtó eredmény előzménye, hogy a párt, illetve az előző, 2021-es választáson megválasztott kormányfő, Kisida Fumio népszerűségét az elmúlt években botrányok tépázták. Először a volt miniszterelnök, Abe Sinzo két évvel ezelőtti meggyilkolása, illetve az ezzel szorosan összefüggő, az LDP-vel gyakran összekapcsolt Egyesítő Egyház miatt érte sok kritika, tavaly év végén pedig egy korrupciós botrány rengette meg a pártot, így végül lemondott.

Ebben a helyzetben választották meg az LDP elnökének szeptember végén Isibát, aki az előrehozott választással a pozícióját akarta megszilárdítani, de ez nem sikerült, a párt több mint 60 helyet veszített el a parlament alsóházában, és még a koalíciós partnerével, a Komeitóval együtt is bőven elmarad a többséghez szükséges 233-tól. Ez az LDP legrosszabb eredménye azóta, hogy 2009-ben három évre ellenzékbe került, miközben a legnagyobb ellenzéki erő, az Alkotmányos Demokrata Párt több mint 50 helyet javított.

Isiba úgy értékelte az eredményt, hogy láthatóan nem sikerült meggyőzniük az embereket, de így is reménykedik a folytatásban. Erre az eredmények ellenére minden esélye megvan, az ideológiailag sokszínű ellenzéknek szintén lesznek gondjai az együttműködéssel. Elemzők szerint az LDP a legrosszabb esetben is fog találni olyan független képviselőket, akikkel meglehet a többsége