Tihanyi luxusberuházás: Vigyétek el a szemetet!

Tihanyi luxusberuházás: Vigyétek el a szemetet!

Tüntetés Tihanyban (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ő az egyik civil rendőr, aki a demonstrációt biztosítja – mutatott egy magas fiatalemberre egy ténylegesen civil civil a tihanyi kenderföldeken tervezett luxusberuházás elleni szombati tüntetésen.
– Honnan tudja?
– Headset van a fülében és időnként a gallérjába beszél – válaszolta.

Egyelőre nem tudni, mi épül a község Balaton partján meghúzódó Kenderföldek nevű részére, az övezetben ugyanakkor komoly földmunkák zajlanak: „Hulladékkezelési, hulladékmentesítési munkálatok” címen a területen lévő több ezer tonna veszélyes hulladékot helyben szétterítik. Eközben a telken lévő fákat brutális módszerekkel semmisítik meg. 

Nehéz megtippelni, talán száznál is többen vannak a demonstrálók. A rendőröknek egy ízben kell intézkedniük, igazoltatnak, majd elküldenek egy férfit, aki – a közelben álló demonstrálók szerint – politikai tárgyú röplapokat szeretett volna terjeszteni a tüntetők között. Ezt leszámítva teljes békében zajlik a szervezők által gyűlésként aposztrofált rendezvény. 

A munkálatok úgy zajlanak, hogy az önkormányzat még nem szavazott az új településrendezési szerződésről. Ennek március 12-én próbáltak nekifutni, de Tósoki Imre (Fidesz-KDNP) polgármester a döntést végül elnapolta.  

A Kenderföldek egy jelentős, tíz hektáros részét a – Futó Péter milliárdos és családja által birtokolt – Cordia ingatlanfejlesztő néhány éve 742 millió forintért megvásárolta a falutól. Mint korábban megírtuk, a terület magánkézbe adására olyan unortodox módon került sor, hogy a Cordia és Tihany önkormányzata közösen létrehozott egy céget, a Félsziget Resort Kft.-t, majd a területet az önkormányzat a közös cégbe apportálta. Nem sokkal később a közös cégben meglévő körülbelül 70 százalékos tulajdonrészét adta el az addig kisebbségi tulajdonosnak, a Cordiának, ily módon került a beruházó kizárólagos tulajdonába az értékes földterület. A Cordia az első tervek szerint 300 apartmant/lakást, egy 150 szobás négycsillagos szállodát, medencével és wellnessrészleggel, valamint egy közeli, a helyi Erdőbirtokossági Társulattól 50 évre bérbe vett területen egy 600-700 négyzetméteres turisztikai fogadóépületet, egy parkolót, és egy nagyobb ABC-t épített volna. Később a tervek módosultak, a legújabb elképzelés szerint 45 villatelket alakítanának ki a területen, közel száz lakással. A környéken lakóknak, de a Balaton távolabbi településeiről érkezett civileknek is egyértelmű az álláspontja: nem szeretnének sem lakóparkot, sem szállodát, sem több ezer új lakót, járművet a világörökségi várományos félszigetre.

A már javában zajló munkálatokkal több baj is van. Mint a demonstráción elhangzik, például az, hogy elméletileg engedéllyel zajlik ugyan, ezeket a dokumentumokat azonban senki nem látta. A helyiek csak azt látták, hogy a területen egyik napról a másikra hirtelen munkagépek jelentek meg és elkezdték kitépni a fákat, szétteríteni a veszélyes hulladékot. A sittet nem lehetne csak úgy simán szétteríteni, hanem előtte kezelni kellene. Azért, mert egyrészt illegális eredetű, másrészt határértékei egyes összetevőket illetően – bárium, kobalt, nikkel – meghaladják a jogszabályban a földtani közegre vonatkozó határértékeket, és szinte minden összetevőjét tekintve (higany, cink, ólom stb.) sokszorosan meghaladják az inert hulladékként elhelyezhetőség határértékeit.

Mindent összevetve, a civilek azt szeretnék, hogy az iszonyatos mennyiségű hulladékot ne helyben kezeljék, ne helyben terítsék szét, hanem vigyék el innen. Az egyik felszólaló szerint a hulladékban lévő veszélyes anyagok máris elkezdtek beszivárogni a Balatonba, ami miatt elkezdett kipusztulni a nádas. A demonstrációt szervező Halásztelepi, Kopaszhegyi és Kenderföldi Civil Társaság (HKKCT) információi szerint érdekes adalék, hogy a területen 20 (30?) ezer tonna veszélyes hulladékot „kezel” a kivitelező, miközben 8 ezer tonna kezelésére kötelezték őket. A munkamódszert jól leírja, hogy a telepre több mint egy hete két konténert szállítottak, de a mai napig alig van bennük valami és persze még mindig nem vittek el egyet sem. 

Mint a demonstráción elhangzik, a civilek követelései egyszerűek, túl azon, hogy vigyék innen a veszélyes hulladékot: ne épüljön itt semmi. A területet rekultiválni kellene és visszaadni a természetnek. Erre pontosabban a szemétre utalt az, amikor a tüntetők azt skandálták: „Vigyétek el, vigyétek el!”

Az ügyben korábban megkerestük a kihelyezett molinók szerinti „Hulladékkezelési, hulladékmentesítési munkálatok” kivitelezőjét. A megadott elérhetőség a Cordiáé. A cég központjában azt mondták, van ugyan telefonszámuk a vállalat sajtóügyeit intéző kollégájukhoz, a számot azonban nem adhatják ki. Levélben fordultunk hozzájuk, többek közt azt tudakolva, hogy a hulladékkezelési, hulladékmentesítési munkálatok konkrétan mit jelentenek. Elviszik a területről a hulladékot? Helyben szétterítik? Készült-e a tevékenységről előzetesen környezeti vizsgálat, hatástanulmány, ha igen az hol érhető el? Azt is megkérdeztük, hogy a cégnek mik a tervei a területtel. A Cordia/Félsziget Resort Kft. nem válaszolt. Az ügyben ugyancsak levélben kerestük meg Horváth Lászlót, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Osztályának vezetőjét. Semmit nem jelzett vissza.

Több kérdéssel levelet küldtünk Tihany polgármesterének, Tósoki Imrének (Fidesz-KDNP) is, aki annyit válaszolt, hogy a Félsziget Resort Kft. a terület tulajdonosa és alvállalkozók bevonásával megkezdte a terület hulladékmentesítését. Ehhez a munkálathoz nem kellett az önkormányzattól hatósági engedély. Tósoki március 12-én Tihany képviselő-testületének bejelentette, a júniusi választáson nem indul újra a község vezetéséért. Az erről született Facebook-os bejegyzése szerint: „Döntésemben családom elvárásainak és megnövekedett vállalkozói feladataimnak van meghatározó szerepe”.

A szombati tüntetés végén a helyiek lakópark és szálloda elleni harcát felkaroló HKKCT ügyvitelre jogosult tagja, Juhász Balázs, valamint Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke nyilatkozott lapunknak: