Több mint 60 millió forintot kap Karas Monika, amiért lemondott

Több mint 60 millió forintot kap Karas Monika, amiért lemondott

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a Budapesti Műszaki Egyetem médiaműhelyének átadásán az egyetem E épületében 2017. október 19-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az NMHH-tól az Állami Számvevőszékhez igazol, ennek ellenére végkielégítés és kártalanítás is jár neki. Havi bruttó 4 237 800 forintot fog keresni.

Bruttó 61,6 millió forintot kapott végkielégítés és kártalanítás jogcímen Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve a Médiatanács október 31-i hatállyal lemondott elnöke a 24.hu számítása szerint

Az NMHH a lap kérdéseire küldött válasza alapján az elnököt lemondásakor két havi végkielégítés illeti meg. Karas Monika havi bruttó 4 millió forintot keresett az NMHH, további havi 400 ezret pedig a Médiatanács elnökeként, így ez bruttó 8,8 millió forint végkielégítést jelent.

A médiatörvény szerint az NMHH és a Médiatanács elnökére elhelyezkedési tilalom vonatkozik. A jogszabály alapján egy éven át nem létesíthet munkaviszonyt, rendszeres gazdasági kapcsolatot olyan gazdasági társaságban, amelynek jogát vagy jogos érdekét elnökként hozott döntése érintette, és ilyen gazdasági társaságban részesedést sem szerezhet. Emiatt – miként azt az NMHH 24.hu-nak küldött válasza is tartalmazza – Karas Monika kártalanításban részesült. A médiatörvény alapján ennek összege a megelőző 12 havi, a hatóságtól származó nettó – azaz személyi jövedelemadóval csökkentett – jövedelmének felel meg. Ez így nettó 35 millió 112 ezer forintot jelent a lap számítása szerint.

A nettó lelépési pénz így 40 964 000 forint összesen.

Mindezt úgy, hogy Karas Monika novembertől az Állami Számvevőszék alelnökeként dolgozik tovább, havi bruttó 4 237 800 forintért.

Azzal, hogy a 2013 augusztusában kinevezett Karas Monika a jövőre lejáró mandátumának kitöltése előtt távozott az NMHH éléről, még a jelenlegi parlamenti többség dönthet az utódjáról, akit kilenc évre választanak meg.