Történelmi pillanat: Békemegállapodást kötött Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel

Történelmi pillanat: Békemegállapodást kötött Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Jobbra, Donald Trump mellett Jared Kushner, elnöki tanácsadó. MTI/AP/Andrew Harnik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren jelentette be csütörtökön, hogy az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között „történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással.

Mint az MTI beszámol róla, Donald Trump közzétette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot, amelyet az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek adott ki.

Ebből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá. A közel-keleti béke szempontjából fontos lépés, hogy a megállapodás eredményeként Izrael felfüggeszti az annektálási terveit Ciszjordániában. Izraelnek eddig nem voltak diplomáciai kapcsolatai az Öböl-menti arab államokkal.

Ez a harmadik izraeli-arab békeegyezmény, az elsőt Egyiptommal írták alá 1979-ben, a másodikat pedig Jordániával 1994-ben.