Továbbra is szedi áldozatait a covid

Továbbra is szedi áldozatait a covid

Oltásra várakozók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. március 11-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi év utolsó heteiben 12 százalékos halálozási többletet mértek a 65 évesnél idősebbek körében Magyarországon, amit a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja az év végi covid-járvány hatásának tulajdonít, írja a Népszava. A központ friss adatsora szerint a járvány előtti öt év azonos időszakához viszonyítva a 2023-as év 43-44. hetében 7 százalékos, a 48-51. hetében pedig 12 százalékos halálozási többletet azonosítottak a 65 évesnél idősebbek körében. Ez azt jelenti, hogy a 43-44. héten 260 többlethalált, a 48-51. héten 967 többlethalált regisztráltak. Ez pedig a központ szerint egyértelműen az őszi-téli koronavírus-járvány következménye.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) február elején közölte az EU-tagországokban élők Covid-19 elleni átoltottságának legfrissebb adatait is, e szerint Magyarország az időskorúak átoltottságát tekintve a vizsgált 24 ország közül a 23. helyen szerepel. Ez azt jelenti, hogy a súlyos lefolyással fenyegetett csoport döntő többségét nem sikerült felvértezni a 2023-24-es légúti szezonban a Covid-19 szövődményei ellen.

Címkék: idősek, koronavírus