Tranzitzóna: az EU vizsgálja a magyar kormány lépését

Tranzitzóna: az EU vizsgálja a magyar kormány lépését

Beléptető kapu a kerítésen Tompánál (Fotó: Rebecca Harms/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság vizsgálja a hétvégén bejelentett intézkedést, amely szerint Magyarország határozatlan időre felfüggeszti a menedékkérők beengedését a tranzitzónákba a koronavírus-fertőzés veszélye miatt – tudta meg a Népszava a bizottság szóvivőjétől.

Adalbert Jahnz a lapnak kifejtette: a fertőzés terjedésének megállítását szolgáló tagállami lépéseket kockázatelemzéseknek és tudományos ajánlásoknak kell megelőzniük. Az intézkedéseknek arányban kell lenniük a veszély nagyságával, és egyeztetni kell azokat a többi tagállammal. Ezen felül a rendelkezéseket összhangba kell hozni a (menedékkérők) visszaküldését tiltó elvvel és az EU menekültügyi jogszabályaival is.

Adalbert Jahnz hozzátette: az Európai Unió — összhangban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival — nem javasolja az utazás korlátozását a koronavírus-fertőzés miatt. Az Unió külső határait őrző tagországok ugyanakkor megtehetik, hogy közegészségügyi okokra hivatkozva megtagadják a belépést a területükre. Visszaállíthatják a határellenőrzést a belső határokon is, ám arról tájékoztatniuk kell az Európai Bizottságot.