Új operatív törzs jön létre

Új operatív törzs jön létre

Varga Mihály pénzügyminiszter a meghallgatásán az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2019. november 12-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gazdaságvédelmi operatív törzs (GOP) néven új testület alakul, ennek feladata a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása lesz – ezt mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondása szerint már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését és nyolc-tíz állami hatóság, szervezet, például az adóhivatal, a fogyasztóvédelem és az államkincstár képviselőit tömöríti majd. – Azért éppen őket, mert a GOP azt a feladatot kapja, hogy azonosítsa és számolja fel azokat az adminisztratív szabályokat, amelyek fékezik az újraindítást, akadályozzák a vállalkozások tevékenységét, megnehezítik a hétköznapi ügymenetet. Azt tapasztaljuk, hogy a magyar közigazgatás nemegyszer fékező erőt jelent, nem pedig előre lendítő tényezőt – mondta.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a járvány elleni védekezési alapba 633 milliárd forintot irányítottak, ebből eddig 480 milliárdot használtak fel. Az alapból fedeztek minden egészségügyi beszerzést, így például a maszkok, a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek megvásárlását, de egyebek mellett a kiskunhalasi járványkórház felépítésének költségeit is. A gazdaságvédelmi alap 923 milliárd forintjából eddig 904 milliárdot használtak fel, egyik részét a munkahelyek megóvására, másik részét új beruházások támogatására.

Az interjúban Varga Mihály felidézte, hogy az utóbbi időben többször előfordult, hogy a kórházak adósságát az állam átvállalta, akár még meg is emelte az egészségügyi intézmények rendelkezésére álló összeget, ám a probléma nem szűnt meg: évről évre újabb több tíz milliárdos adósság keletkezett. – Eljött az idő arra, hogy átalakítsuk a struktúrát, ennek mikéntjét a belügyminiszter és az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője dolgozza ki – közölte.