Új részletek a tíznapos többletszabadságról: a munkáltató dönti el, ki jogosult

Új részletek a tíznapos többletszabadságról: a munkáltató dönti el, ki jogosult

Oltáshoz készíti elő az asszisztens a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 17-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz nap fizetett többletszabadságot kapnak a védekezésben résztvevők – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Arról, hogy kit illet meg a pótszabadság, a munkáltató dönt, és a 10 nap többletszabadságot két évig használhatják fel az érintettek. Azóta az erről szóló kormányrendelet is megjelent Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a tíznapos szabadságra az egészségügyi és rendvédelmi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak, honvédek és honvédelmi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél, a fővárosi és megyei kormányhivataloknál, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál foglalkoztatott személyek jogosultak abban az esetben, ha részt vettek a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában 2021-ben.

Arról, hogy a többletszabadságra ki jogosult, a rendőrök esetében az állományilletékes parancsnok vagy a szervezeti egység vezetője, a katonák és kormányhivatali dolgozók esetében a munkáltatói jogkört gyakorló személy, míg az egészségügyben és szociális intézményekben a munkáltató dönt, és a rendelet hatálybalépésétől, vagyis június 11-től számított 30 napon belül értesítenie kell erről az érintetteket.

A pótszabadság pénzben nem váltható meg, és az esedékesség évét követő második év végéig lehet felhasználni.

A kormány becslése szerint a jogosultság több, mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint.