Újabb állami intézmény kerül magánalapítványhoz

Újabb állami intézmény kerül magánalapítványhoz

Fotó: Facebook/Lezsák Sándor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, az államhoz erősen kötődő intézmény kerül magánalapítványi kézbe, vette észre a Hvg.hu. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet (RETÖRKI) 2013-ban hozta létre a kormány, friss döntés szerint pedig jövő év január elsejétől az intézet feladatait a Népfőiskola Alapítvány tulajdonában lévő RETÖRKI Nonprofit Kft. látja el. A kuratóriumi elnök a Parlament alelnöke, Lezsák Sándor lesz. Az intézet megszűnik, de a dolgozóit átveszi a kft.

Az intézmény eddig az emberi erőforrások minisztere által irányított központi költségvetési szerv volt. A kiadványait viszont már eddig is a lakiteleki Antológia Kiadó gondozta. Szeptemberben aztán létre is hozták a kft.-t, ami lehetővé tette az átszervezést.

Az alapító főigazgató az a Bíró Zoltán, aki az MDF első elnöke volt, és 1988-ban zárták ki a pártól. Antall Józseffel szembeni ellenérzéseit azóta sem tagadta. Ahogy a rendszerváltás értékelését illetően is különvéleményt fogalmazott meg. Míg Schmidt Mária és Balog Zoltán akkoriban közös sikerként beszéltek a rendszerváltásról, addig Bíró 2014 elején a VS-nek azt mondta, ő semmiképp sem tartja sikernek. „Természetesen vannak olyan elemei, amelyek sikeresek: sikerként könyvelhetjük el, hogy van parlamentarizmus, és hogy a szabadságfok merőben más lett. Az ország privatizáció során történő kiárusítását viszont semmiképpen sem mondanám sikernek, ahogy azt sem, hogy az igazságtétel dolgában nem történt semmi. Pedig kellett volna, rögtön a rendszerváltás első pillanataiban” – mondta.

A jövő évi költségvetésben a RETÖRKI számára tervezett 275 millió forintot átcsoportosítják, és hozzátesznek még 145 milliót, míg 2022-től évi 436 millió jár majd nekik.