Újabb javaslat a Fidesztől: mégis válthatnának parlamenti frakciót a képviselők

Újabb javaslat a Fidesztől: mégis válthatnának parlamenti frakciót a képviselők

A parlament épülete (Fotó: Ivan Rohovchenko / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „vármegye” és „főispán” elnevezések visszahozatalának kezdeményezését követően újabb javaslattal állt elő a Fidesz. Eszerint az áprilisi választáson közös országos listát állító és mandátumot szerző pártok képviselői bármely, a közös országos listán szereplő frakcióhoz csatlakozhatnak, ha a csatlakozást a képviselőcsoport elfogadja – vette észre a módosító indítványt a Telex. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Fidesz és a KDNP politikusai ülhetnek át a másik pártba, illetve a közösen induló ellenzéki pártok politikusai dönthetnek úgy, hogy inkább valamelyik szövetséges párt frakciójában folytatják. Tehát az önállóan listával indult Mi Hazánk politikusai semelyik más frakcióba sem ülhetnének át.

A javaslat indoklása többek közt azzal érvel: a házszabály jelenlegi formájában nem minden esetben tükrözi a választói akaratot. „A demokratikus legitimáció alapját ugyanis nem az a frakció képezi, ahova a képviselő tartozik, hanem a pártlistára, közös pártlistára, illetve egyéni választókerületben párt jelöltjére vagy közös jelöltre leadott szavazat”.

Mint a lap felhívta a figyelmet, a javaslat már csak azért is érdekes, mert a kormánypártok éppen 2019 év végén vezették be azt, hogy a függetlenként megválasztott vagy függetlenné váló képviselők a későbbiekben se csatlakozhassanak a frakciókhoz. Éppen ezért is volt fontos a hat ellenzéki pártnak a közös lista kialakításánál, hogy már az Országgyűlés májusi alakuló ülésén mindegyikük tudjon frakciót alakítani minimum öt képviselővel.

A Telex azt is megjegyezte: a kormánypártoknak alighanem az lehet a célja módosítással, hogy az ellenzéki pártok közti esetleges konfliktusokat elősegítse, mert ettől kezdve csak egymás kárára tudnak erősödni a frakciók a parlamenti ciklus közben.

Nem ez az első javaslat, ami igyekszik konfliktust gerjeszteni az ellenzéki pártok közt: nemrég például kezdeményezték a kormánypártok, hogy az EP-választást és az önkormányzati választást ezentúl mindig egy napon tartsák. Ez azért hozza nehéz helyzetbe az ellenzéket, mert az európai parlamenti megmérettetésen az állna érdekükben, hogy önállóan induljanak, míg az önkormányzatin szorosabban együttműködésre lesz szükségük a siker érdekében.