Újabb rezsitámogatást kapnak az egyházi iskolák

Újabb rezsitámogatást kapnak az egyházi iskolák

Képünk csak illusztráció! A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő komáromi Szent Imre katolikus iskola új, közel 1,2 milliárd forintos kormányzati támogatással épült tornacsarnoka az átadás napján, 2023. március 10-én. (MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, tanulóként átlagosan 42631 forintnyi kiegészítő rezsitámogatást kapnak az egyházi fenntartású iskolák és szakiskolák – olvasható a hétfőn kiadott Magyar Közlöny-számban.

A személyesen Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet szerint az iskolafenntartók egészen idén június végéig kérhettek plusz pénzt a Magyar Államkincstártól, a tavaly októberi ismert és az idei októberi várható tanulólétszám alapján becsülve meg a támogatás összegét. Mivel a kormányrendelet csak 2024 év végén veszíti érvényét, várható, hogy ez alapján még további rezsiforrásokat ítélnek meg az egyházi intézményeknek.

Idén már volt egy támogatási kör: májusban szintén a Közlönyből derült ki, hogy a kormány diákonként mintegy 20 ezer forintos rezsipénzt ad az egyházi fenntartású iskoláknak. Igaz, akkor a gyermekvédelmi szolgáltatók is kaptak kompenzációt. Vagyis, az egyházi intézmények csak idén tanulónként már 62 ezer forintos mentőövet kapnak.

Tavaly novemberben – egy időben a béremelést követelő tanárok tüntetéseivel – pedig az Orbán-kabinet 440 milliós rezsi támogatást küldött az egyházi iskoláknak, miközben az önkormányzati fenntartású óvodákban a településnek vagy a kerületnek kellett kigazdálkodnia az emelkedő fűtési költségeket.

Egyenlőbb jogok

Ahogy cikkében a G7 emlékeztetett rá, az egyházak köznevelésben való részvételének és állami támogatásának alapja az 1997-es vatikáni megállapodás, Ugyanakkor a paktum alapján a bevett egyházak iskolafenntartóként más magánintézményekhez képest előnyösebb helyzetbe kerültek. Az egyházi oktatási intézmények átlagbéralapú normatív támogatást kapnak a központi költségvetésből, tulajdonképpen a tanárok száma alapján. Emellett kapnak tanuló fejkvóta alapú működési támogatást, ami évi 200 ezer forint gyerekenként. Az egyház azonban ezen kívül más jogcímen is kap támogatásokat közfeladatainak ellátására:
• kiegészítő támogatásokat pedagógusok minősítéséhez, segítőknek;
• tanulói étkezési támogatást, tankönyvtámogatást és fenntartótól függetlenül felmenő rendszerben ingyenes tankönyvellátást;
• a hit- és erkölcstan oktatásához kis létszámú csoportoknak bértámogatást.

Nem elhanyagolható az oktatóknak nyújtott kiegészítő támogatások összege sem, hiszen az egyházi iskolában foglalkoztatott hit- és erkölcstan tanárok idén januártól havi 61 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak – szintén a központi költségvetés terhére. Eközben az állami iskolákban dolgozó pedagógusok évek óta hiába küzdenek a jobb fizetésekért. Ráadásul a kormány az év elején egy rendeletben azt is megengedte az egyházi iskola- és óvodafenntartóknak, hogy olyan, önkormányzati tulajdonú épületeket is elbirtokoljanak, melyekben eddig üzemeltetőként működtek, de nem voltak tulajdonosok.Az önkormányzati jogokat súlyosan sértő engedmény ellen számos település polgármestere tiltakozott.