Üzentek a kormánynak, hogy pártpolitikai megkülönböztetés nélkül ossza ki a rezsitámogatást

Üzentek a kormánynak, hogy pártpolitikai megkülönböztetés nélkül ossza ki a rezsitámogatást

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöksége szerint a kormány pártpolitikai szempontok alapján tett különbséget fővárosi kerületek között az energia-többletköltségekhez nyújtott részleges támogatás szétosztása során, és ez elfogadhatatlan. Az állásfoglalásban, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal juttatott el kedden az MTI-hez, kiemelték: egyes kerületek politikai okokból egyáltalán nem részesülhettek ebből a támogatásból, és amelyek visszakapták az általuk fizetendő szolidaritási hozzájárulás egy részét, azok is sokkal kevesebb pénzhez jutottak, mint a Fidesz által vezetett kerületek.

A Karácsony Gergely főpolgármester, a BÖSZ elnöke és Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VI. kerületi polgármester, a szövetség társelnöke által jegyzett dokumentumban azt írták: hiába csökkentek látványosan a tőzsdei energiaárak az ukrajnai háború előtti szintre, minden budapesti önkormányzatot, így „minden budapesti lakost sújt a kormányzat elhibázott energiapolitikája miatti költségnövekedés”. A kormányzat a budapesti önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulást eközben a kétszeresére emelte, majd politikailag motiváltan ennek egy részét egyes fővárosi kerületeknek – világos számítások és átlátható elvek alkalmazása nélkül – „kegyeskedett visszaadni” – fogalmaztak.

A BÖSZ elnöksége szolidaritását fejezte ki „a politikai alapú megkülönböztetést elszenvedő” kerületi önkormányzatokkal, és felszólította a kormányt, hogy a támogatások második körös kiosztása során normatív és objektív szempontok alapján, pártpolitikai megkülönböztetés nélkül kezelje az egyes helyhatóságokat.