Újabb sztrájkot szerveznek a pedagógusok

Újabb sztrájkot szerveznek a pedagógusok

A diáktüntetés résztvevői a Bazilikánál (Fotó: Magyar Hang/Ficsor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!” – írja a Facebookon megjelent közös közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete.  

Mindkét szervezet tiltakozik ugyanis a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen.

Azért is tiltakoznak, mert úgy látják, a kormány a kötelezettségszegéssel aránytalan szankcióval fenyegetik kollégáikat. Az oktatási kormányzat ezzel azt bizonyítja, hogy „a problémák megoldása helyett inkább megfélemlít, büntet, akár azon az áron is, hogy még több pedagógus esik ki a rendszerből, holott az Alaptörvényben előírt közoktatási feladatellátás már jelenleg sem valósul meg”.

Mint hozzáteszik, a megfenyegetett kollégáiknak minden jogi segítséget megadnak. Miután a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, ezért azt javasolják, hogy hétfőtől egy, bizonyos időszakokat megcélzó, „gördülő” sztrájk szervezését kezdjék meg a pedagógusok az intézményekben.

 A következőképpen tennék ezt: kihasználnák, hogy az intézményvezető köteles kiértesíteni a szülőket a tervezett és bejelentett sztrájk esetén. Ezért megkérik a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell (így kihúzzák a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírásának „méregfogát”). Ugyanakkor a törvény alapján összevont felügyelet tartható, és a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni. 
 
A részleteket később teszik közzé a közösségi oldalakon. – Ügyeljünk arra, hogy a tervezett sztrájkot minél előbb jelentsük be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet belekezdeni a munkabeszüntetésbe – írják. 

 

Emellett azt is bejelentik, hogy október 5-re, a Pedagógusok Világnapján a PSZ és a PDSZ együttes akciót hirdet az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtanak át.

– Ezekre az akciókra hívjuk a kollégákat, szülőket Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáihoz! A részletekről időben hírt adunk – zárul a közlemény.

Lapunk is megírta, hogy rendkívüli felmentést helyezett kilátásba a tanév elején újraindult polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő tanároknak írt levelében a tankerület. Ez azt jelenti, hogy a közalkalmazotti jogviszony azonnali hatályú megszüntetését, vagyis kirúgást helyeztek kilátásba, ha az érintett tanárok még egyszer nem veszik fel a munkát a polgári engedetlenségi akció keretében. Ennek első áldozata a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese, Dezsőfi György, akit a tankerület felmentette pozíciójából. A szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg.