Kirúgással fenyegetik a tiltakozó tanárokat

Kirúgással fenyegetik a tiltakozó tanárokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli felmentést helyezett kilátásba a tanév elején újraindult polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő tanároknak írt levelében a tankerület – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ez azt jelenti, hogy a közalkalmazotti jogviszony azonnali hatályú megszüntetését, vagyis kirúgást helyeztek kilátásba, ha az érintett tanárok még egyszer nem veszik fel a munkát a polgári engedetlenségi akció keretében. Ez a következmény a szakszervezet és a Magyar Hang által korábban megkérdezett jogász szerint is aránytalan lenne.

A szakszervezet megerősítette: valódiak azok a levelek, amelyek közül az egyik már a közösségi médiába is kikerült. A Tanítanék Mozgalom tette közzé a Törley Katalinnak, a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárának címzett levelet, amelyben az iskolát fenntartó tankerület igazgatóhelyettese arról tájékoztatja a pedagógust, hogy amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, akkor a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegése alapot ad a munkáltatónak a rendkívüli felmentésre. 

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban szeptember 5-én nem vették fel a munkát a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok, és a tanév eleje óta más iskolákban is szerveztek már engedetlenségi akciót a tantestületek. Pénteken az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának 45 tanára nem vette fel a munkát, 21 tanár pedig aláírásával támogatta a tiltakozást.

A tankerületek rendkívüli felmentéssel fenyegető levelét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint több iskola tiltakozó pedagógusai is megkapták, a Tanítanék Mozgalom értesülése szerint minden tiltakozó pedagógus megkapta azt. – Folyamatosan kapjuk a híreket arról, hogy a tankerületi központok munkatársai személyesen keresik fel a polgári engedetlenségben részt vett pedagógusokat névre szóló egyenlevéllel, amelyben rendkívüli felmentést helyeznek kilátásba a polgári engedetlenség folytatása esetén. Volt olyan kolléga, akit nem találtak az intézményben, és a másik településen lévő lakásába csengettek be átadni a levelet – írta a szakszervezet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra kérte az érintett pedagógusokat, hogy ne vegyék át a levelet, mert szerintük ebben az esetben az a látszat keletkezhet, hogy tudomásul veszik a levélben szereplő jogkövetkezményt, miközben a szakszervezet arra hívta fel a figyelmet: a rendkívüli felmentést aránytalan következménynek tartják ahhoz képest, hogy pár órás munkabeszüntetésről van szó. 

Így látta a Magyar Hang által korábban megkérdezett jogász is: – Klasszikus polgári engedetlenségről van szó, ami nyilván mindig jogellenes, ezért nincs is szabályozása. Ha lenne, akkor fogalmilag nem lehetne polgári engedetlenség. Ezt a módszert egyfajta utolsó mentsvárként alkalmazhatják a polgárok, ami ebben az esetben véleményem szerint megáll, hiszen eleve nagyon nehéz sztrájkot szervezni a magyar jogszabályok keretei között – mondta el a Magyar Hangnak a pedagógus-tiltakozások jogi hátteréről korábban Zeller Judit jogász, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa. 

– A pedagógusok esetében a polgári engedetlenség azt jelenti, hogy a munkaszerződésükből és a munka törvénykönyvéből, illetve a közalkalmazotti törvényből eredő kötelezettségeiket nem teljesítik. Ennek a magatartásnak kizárólag munkajogi szankciója lehet, de ekkor sem alkalmazhat a munkáltató aránytalan szankciót. Ha valaki egy napon át nem veszi fel a munkát, és emiatt azonnali hatállyal felmondanak neki, a bíróság minden bizonnyal aránytalannak ítéli majd ezt a következményt, és nyilván figyelembe veszi azt is, hogy ebben az esetben nem egyszerű jogsértésről van szó, hanem véleménynyilvánításról, vagyis ezt a magatartást alapjog gyakorlásként is értékelni kell – hívta fel a figyelmet Zeller Judit.

A PDSZ szerint ha a rendkívüli felmentés valóban bekövetkezne, bíróságon kell megtámadni a döntést, amelyben segítséget ígért az érintett pedagógusoknak.

A tanév kezdete óta több iskolában ismét a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodtak a tanárok, vagyis jogszerűtlenül tartottak munkabeszüntetést, amit azzal indokoltak, hogy a jogszerű sztrájkot ellehetetlenítették a nyáron elfogadott törvénymódosítások, amelyek sztrájk alatt is kötelezővé teszik a gyermekfelügyeletet és az órák ötven százalékának megtartását. 2022 elején még a járványveszélyre hivatkozva, kormányrendeletben szabályozta a kormány ilyen módon a sztrájkot, és később ennek a rendeletnek a rendelkezései kerültek át törvénybe.

A pedagógus szakszervezetek már a rendelet ellen is tiltakoztak, Alkotmánybírósághoz is fordultak. A polgári engedetlenségi mozgalom a rendelet hatására kezdődött el. 2022 februárjában tizenkét tanár nem vette fel a munkát a fővárosi Szent László Gimnáziumban, így tiltakozva a kormány sztrájkrendelete ellen, az elkövetkező hetekben pedig országszerte számos intézmény tantestülete vette át ezt a gyakorlatot. Az iskolák falára sok helyen „A sztrájk alapjog” feliratú molinót feszítettek ki. A polgári engedetlenségi mozgalom nem a pedagógus szakszervezetek kezdeményezése, ők továbbra is sztrájktárgyalásokat folytatnak, bár a sztrájkszabályozás változása miatt nehezebb jogszerű, mégis látható munkabeszüntetést szervezni.