Ujhelyi István a jogállamisági mechanizmusról: Orbán időhúzási kísérlete megbukik

Ujhelyi István a jogállamisági mechanizmusról: Orbán időhúzási kísérlete megbukik

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomására várhatóan egy-két héten belül bemutatja a jogállami mechanizmus alkalmazására vonatkozó iránymutatásokat. Vagyis azt, hogy pontosan milyen esetekben, milyen indokkal indítható el az eljárás – írja az Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett újabb nyílt levelében Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő. Úgy látja, ezzel a miniszterelnök időhúzási kísérlete megbukott.

Mint Facebook-bejegyzésében emlékeztet, a 2021. január elsején életbe lépett jogállamisági mechanizmus lehetőséget biztosít arra, hogy ha valamely tagállami kormány figyelmen kívül hagyja az alapvető uniós értékeket és rendszeresen megsérti azokat, akkor az adott tagállamnak járó források kifizetését felfüggesztik vagy csökkentik.

Szerinte Orbán még időt sem nyert azzal, hogy a jogállamisági mechanizmust megtámadta az Európai Unió Bíróságán, „hiszen az Európai Bizottság, és maga Ursula von der Leyen, a testület vezetője személyesen is számos alkalommal egyértelművé tette, hogy 2021. január 1-e után egyetlen egy ügy sem merül a feledés homályába.”

– A bíróság döntését követően minden rendelkezésre áll majd ahhoz, hogy objektív szempontok alapján a jogállamiságra fittyet hányó tagállami kormányok ellen formailag is elindulhasson a mechanizmus; ha arra szükség lesz. Ficsúrok! Disznósajt ide, pörköltszaft oda; ezt azért nehéz lesz a „gonosz Brüsszel” elleni történelmi győzelemként eladni – fogalmaz a politikus.

Ujhelyi azt is felidézi, hogy a tavalyi év végén Orbán Viktor azzal fenyegette meg Európát, megvétózza az 1074 milliárd euró értékű következő hétéves uniós költségvetés és a 750 milliárd eurós újjáépítési alapot. Szerinte ezzel Orbán nem kevesebb, mint 18 500 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó európai uniós forrást tett kockára, csak azért, mert attól tartott, hogy a Fidesz feudális rendszerének kiépítése miatt hazánk nem állná ki a jogállamiság próbáját. Felteszi a kérdést: „Mi ez, ha nem egy egyértelmű és világos beismerő vallomás Orbántól?”

Úgy látja, a képlet egyszerű: „Orbán Viktor vagy felhagy a NER-holdudvar kitömésével, az uniós források nettó ellopásával, a Balaton arcátlan felvásárlásával, a nyilvánosság tudatos megfojtásával, az igazságszolgáltatás aljas befolyásolásával, az állami vagyon szervezett kirámolásával vagy lemondhat az uniós forrásokról.”

Hozzáteszi azt is, hogy miközben a jogállamisági mechanizmus elindulásához napról-napra közelebb kerülünk, az unió soros portugál elnöksége a napokban jelentette be, hogy június 22-én újabb meghallgatást szervez a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében. Ezt követően pedig az EB be fogja mutatja az éves jogállamisági jelentését, amely egy objektív keretrendszerben, azonos szempontok alapján vizsgálja a jogállamiság helyzetét unió szerte, egységesen, mind a 27 tagállamban.

A 2020-as éves jelentés Magyarország tekintetében lesújtó megállapításokat tett az igazságügyi rendszer függetlensége, a magas rangú vezetők és a korrupció kapcsolatáról, a gyenge antikorrupciós keretről, a média függetlenségéről, és a civil szervezetek elleni politikai alapú támadásokról is – állapítja meg végül a képviselő.