Újra bevethetik az egy napig tartó „Pfizer-akciót”

Újra bevethetik az egy napig tartó „Pfizer-akciót”

Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ami most a Pfizernél volt, hogy bárki beállhat a sorba, ennek sincs akadálya. Itt a regisztráltakra szűkítettük a lehetőséget. Ha lesz elég vakcina, és úgy látjuk, többen adatnák be maguknak az oltóanyagot ilyen formán, akkor természetesen erre is nyitottak vagyunk – mondta kedden az InfoRádiónak Gulyás Gergely.

Ahogy arról még múlt pénteken lapunk is beszámolt, szinte hisztérikusan megrohanták az oltópontokat, miután Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós tájékoztatóján bejelentették, egy napig a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájával is oltanak és miután az időpontfoglaló rendszer, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér szinte azonnal lefagyott. Az akciónak – leginkább a pánikszerűen sorokba tömörülő emberek miatt – meg is lett az eredménye, még aznap elérték a 4 milliomodik első beoltottat, így jöhetett a lazítások újabb köre: a stadionok és számos más szolgáltatás megnyílt védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

A következő kör, így a lakodalmak megrendezése és a koncertek 5 millió első oltást követően jöhetnének – ám, ahogy kedden írtuk, a pénteki Pfizer-roham után látványosan megtorpant az oltási program. Kedd reggeli adat szerint 4 millió és 99 ezer fő kapta meg az első dózist.

Az RTL Híradója kedden készített egy anyagot a témáról. Az ő számításuk szerint, ha napi 26-27 ezer első oltást sikerül csak beadni, akkor az eredetileg kitűzött május 10. helyett csak május 29-ére lehet meg az 5 milliomodik első dózist megkapó személy. Ezen segíthetnek az olyan „akciók”, mint a Pfizerrel történt pénteki. A Koronavirus.gov.hu oldalon már kora délután elkezdték oltásra buzdítani a 16 és 18 év közöttieket, akik ha május 7-ig regisztrálnak a Vakcinainfo.gov.hu központi oldalon, akkor megkapják a számukra beadható Pfizer–BioNTech-vakcinát.