Ukrajnában is gyűjtöttek nekik, nyitva maradhat a Madridi úti menekültszállás

Ukrajnában is gyűjtöttek nekik, nyitva maradhat a Madridi úti menekültszállás

Éjszakai menedékkérők érkeznek a Madridi utcai szállásra (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megmenekült a Migration Aid Madridiúti menekültszállása, mégsem zár be júniusban – tudatta a civil szervezet a Facebookon csütörtökön.

„Az elmúlt hetekben sokszor tették fel a kérdést nekünk: van még remény? És mi mindig azt mondtuk, bízunk az utolsó utáni pillanatig. Az utolsó napig. Addig, amíg rá nem fordítjuk a kulcsot a bejárati ajtóra. A csodában, a gondviselésben, az emberekben. Utoljára tegnap kérdezte az egyik önkéntesünk, hogy van-e esetleg valami jó hír? Mire az egyikünk azt felelte: Nincs, de még csak 24-e van. Ma május 25-e van. És úgy néz ki, hogy elkezdhetünk kicsomagolni” – írták bejegyzésükben.

Hozzátették: a Madridi bezárásának híre megmozgatta a segítő szándékú embereket, sőt magukat a menekülteket is. „Egy hete hallottuk először, hogy még Ukrajnában is gyűjtést hirdettek a Madridinak. Volt lakóink is sorban kérdezték, hogyan tudnak segíteni, mert szeretnék, ha az utánuk érkezőknek is lenne egy biztonságos, átmeneti menedéke Budapesten”.

Azt is írták, hogy a menekültszállásukon megfordult közel 15 ezer ember, és az őket segítő sok ezer önkéntes, támogató egy hatalmas, valódi, és összetartó közösséget alkot. „Ez a közösség elérte, hogy a következő hónapokban is működhessen a Madridi. Nem tudjuk, hogy léteznek-e csodák, de a közösség ereje hegyeket mozgat meg. Ezt biztosan tudjuk” – fogalmaztak.

Május 11-én közölte a Migration Aid, hogy június 4-én be kell zárniuk. „Az inflációs áremelkedések a szállót is nehéz helyzetbe hozták. Olyannyira, hogy minden erőfeszítésünk ellenére nem sikerült olyan forrást, lehetőséget találnunk, amely a továbbiakban tervezhető módon biztosította volna a működtetés költségeit.  Ezeknek a költségeknek több mint a 85 százalékát magánszemélyek, vállalkozások, egyházak és non-profit szervezetek adták össze” – írták akkor.