Vádat emeltek Hajdú Péter korábbi cégénél költségvetési csalás miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind a Fővárosi Főügyészség, mind a Fővárosi Törvényszék megerősítette lapunk értesülését, miszerint eredményes volt a négy évig tartó nyomozás Hajdú Péter műsorvezető és producer korábbi cégénél, a Frizbi Entertainment Kft.-nél, és ennek megfelelően idén június elején vádemeléssel végződött. Hajdú jelenleg Mészáros Lőrinc felesége tévécsatornáit vezeti.

Az akkor még Hajdú Péter vezette vállalkozásnál 2016 tavaszán indítottak nyomozást az adóhatóság nyomozói, ez zárult most vádemeléssel. Ahogy a főügyészség írja, két férfival és egy nővel szemben emeltek vádat, ám a „közéleti szereplők személyiségi jogainak védelme érdekében” azt nem árulhatják el, hogy Hajdú a vádlottak között van-e.

A vád egyébként meglehetősen súlyos, ugyanis különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtották be a vádiratot. A vádlottak a cég áfa-kötelezettségét csökkentették jogellenesen, azaz köznapi nyelven áfát csaltak. A „különösen nagy” vagyoni hátrány azt jelenti, hogy az elkövetők 50 és 500 millió forint közötti összegben károsították meg a magyar államot. A büntetési tétel ebben az esetben öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Hajdú Péter egyébként a nyomozás megindulása után néhány hónappal megvált a cégben viselt tisztségétől és tulajdonától, oly módon, hogy egy ukrán állampolgárságú magyar nő lett a Frizbi Entertainmentnél az ügyvezető, és az ő cége lett a tulajdonos. A váltásról Hajdú korábban azt állította, hogy talált egy angol partnert, akivel külföldi műsorgyártást tervez, és már vannak is műsorötletek.

Ezt követően a Bors című bulvárlap megtalálta kárpátaljai otthonában a hölgyet, aki elmondta, hogy nem is ismeri Hajdú Pétert, soha nem találkozott vele, soha nem volt közös cégük. A nő egyébként meglehetősen szerény körülmények között él, idénymunkából tartja fenn magát. A megjelent cikk alapján feljelentést tett Tényi István magánszemély, a feljelentésben nevesítve is Hajdút.

Áprilisban jelent meg az adóhatóság friss tartozói szégyenlistája, melyen a korábban a showman által tulajdonolt Frizbi Entertainment Kft. „előkelő” helyen szerepel. A cégnél a 494 milliós adóhiány mellett még 314 millió forint bírságot is megállapítottak, így a teljes tartozás 800 millió forint felett van. Ezzel szinte egy időben lett Hajdú Péter – immár alkalmazottként – a Mészáros Lőrinc feleségének nevén lévő tévécsatornák, a Life TV és az Ozone TV vezérigazgatója.

Szerettük volna megszólaltatni Hajdú Pétert is az ügyben, hogy olvasóink megismerhessék az ő álláspontját is, ezért kérdéseket küldtünk neki a hivatalos iratokban megadott e-mail címeire, ám nem válaszolt. A következőkre voltunk kíváncsiak:

  • A Frizbi Entertainment Kft. minden, a költségvetéssel szembeni kötelezettségét – különös tekintettel az adókötelezettségekre – megfizette az ön ügyvezetősége idején?
  • Találkozott-e személyesen a Frizbi Entertainment Kft. üzletrészének adás-vétele, illetve az ügyvezetői teendők átadása alkalmával Leinart Valentynával?

Hetilapunk jövő heti, június 19-i számában részletesen foglalkozunk Hajdú Péter pályaképével, üzleti ügyeivel, illetve a mostani vádemeléssel.