Valamivel kevesebb lesz az MTVA jövő évi költségvetése

Valamivel kevesebb lesz az MTVA jövő évi költségvetése

A közmédia ellen és az Európai Ügyészségért tüntetnek az MTVA Kunigunda úti székházánál (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke bemutatta a testületnek a hatóság és azon belül az MTVA 2023-as büdzséjének fő számait. A Világgazdaság tudósítása szerint az állami média jövő évi költségvetése 126,6 milliárd forint, ebből 5,5 milliárdot tesznek ki a kereskedelmi bevételek. A költségvetés főösszege 3,5 milliárd forinttal kevesebb az ideinél.

Mint írják, a bizottság ellenzéki tagjai leginkább a közmédia műsorszórásáról faggatták az NMHH elnökét, aki mindannyiszor jelezte: a tartalom tekintetében – kizárólag a közzététel után – hatóságként járnak el, akinek pedig a szerkesztőségi gyakorlattal problémája van, az a törvény nyújtotta eszköztárral tud élni. Koltai szerint a magyar jogrendnek immár 26 éve, vagyis 1996 óta része a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye. És ugyan egy-egy tartalom többféleképpen értelmezhető, de a hatósági eljárásban szubjektivitásról nincs szó. Azt is közölte, hogy az elmúlt években egyre csökken a kiegyensúlyozottsági panaszok száma például a 2010-es évek elejével összevetve.

A bizottság 11 igen és 5 nem szavazattal támogatta az NMHH 2023-as egységes költségvetési javaslatának parlament elé terjesztését.

Az NMHH költségvetésének azonban csak egy része – igaz, messze a legjelentősebb tétel – az MTVA költségvetése. Ide tartozik ugyanis a hatóság, a Médiatanács a tanács kezelésében lévő előirányzatok is.