„Váltanom kell” – Szél Bernadett elhagyja az LMP-t

„Váltanom kell” – Szél Bernadett elhagyja az LMP-t

Szél Bernadett (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük.

Szél Bernadett kilépett az LMP-ből, a pártból és a frakcióból is távozik – tudta meg az Index. A párt volt társelnöke és frakcióvezetője, a 2018-as kampányban a miniszterelnök-jelöltje ezt hétfőn jelentette be a társainak.

A politikus az Index cikkének megjelenése után a Facebookon erősítette meg távozását. Mint írta, a mai napon nehéz döntést hozott meg. „Kilépek az LMP-ből és az LMP parlamenti frakciójából. Folytatom a küzdelmet a megújuló Magyarországért, mert továbbra is hiszek benne, hogy a jövő vagy zöld, vagy semmilyen. A jövőben független képviselőként fogok dolgozni a Magyar Köztársaságért és a választókerületemért. Független leszek, de nem leszek egyedül” – írta.

Szél Bernadett

A mai napon nehéz döntést hoztam meg. Kilépek az LMP-ből és az LMP parlamenti frakciójából. Folytatom a küzdelmet a megújuló Magyarországért, mert továbbra is hiszek benne, hogy a jövő vagy zöld,...

Az azóta megszűnt Együtt színeiben parlamenti mandátumot szerzett Szabó Szabolcs is távozik az LMP-frakcióból. Szél vele kapcsolatban is azt írja, hogy a jövőben szoros munkakapcsolatban fognak együtt dolgozni, és reményeik szerint más képviselőkkel is sikerül hasonló kapcsolatot kialakítani.

„Olyan politizálást kívánunk megvalósítani, melynek középpontjában a NER elleni aktív küzdelem, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáinak felkarolása áll. A választók számíthatnak rá, hogy mi nem kötünk kompromisszumokat ezen a téren. Az LMP-től nem haraggal válok el: mindig hálásan gondolok majd az együtt átdolgozott évekre. Most azonban váltanom kell, mert az általam képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválunk egymástól” – írta bejegyzésében Szél Bernadett.

Szabó Szabolcs ugyanezt a szöveget írta ki Facebook-oldalára.

Az LMP frakciója ezzel hat főre csökkent, de nem szűnik meg.

Szél Bernadett: Az LMP nem viselkedhet így - Magyar Hang

„Az etikai bizottság döntései után csak azt tudom tenni, hogy szolidaritást vállalok.” Exkluzív interjú.

Viszont ha még valaki távozik, akkor már csak az öt fős minimum létszám lesz meg. Az Azonnali a parlamentben kérdezte Hohn Krisztinát, az Új Kezdet tagját, aki szintén a képviselőcsoportban ül. Mint mondta, sajnálja Szél Bernadett döntését, de az információ még elég friss, ezért nem tud érdemben reagálni rá. Arról, hogy ő marad-e a frakcióban Szél kilépése után, az Új Kezdet vezetése fog majd dönteni.

Ungár Péter azt mondta az Azonnalinak, hogy Szél Bernadett harcostársa volt és marad is mindig. Hozzátette: „Azokról a folyamatokról, amelyek ennek a politikai közösségnek az elmúlt fél évét jelentették, és amelyek Detti kilépéséhez vezettek, nem érdemes szót fecsérelni. Sem főszereplői, sem színvonala nem érdemel többet.”

„Én maradok – ennek talán sokan nem örülnek, mindegy is –, de akármi történik, Detti a harcostársam marad” – mondta pártbeli ellenfeleire utalva.

Csárdi Antal nem kommentálta az Azonnalinak Szél Bernadett kilépését, de annyit elárult, hogy váratlanul érte a dolog. Szerinte ez lehetőséget ad arra, hogy végre a személyes sérelmek „kezelgetése” helyett valós problémákkal foglalkozzanak.

Szél Bernadett 2010-ben csatlakozott az LMP-hez, amelynek 2013 és 2018 augusztusa között társelnöke és frakcióvezetője volt. Pártkarrierje csúcsára 2017 szeptemberében jutott el, amikor bejelentette, őt jelölik az LMP miniszterelnök-jelöltjének. Ebben a hónap végén az LMP országos kongresszusa is megerősítette. Szél az idei országgyűlési választáson a párt országos listájának első helyén volt képviselőjelölt. A választási kampányban aztán az LMP kongresszusának határozatával ellentmondásban Ungár Péterrel együtt tárgyaltak az LMP részvételéről a koordinált ellenzéki indulásban, sőt a választókerületi visszalépésekben döntő szerepük volt., amiért idén júliusban a párt etikai bizottsága három évre eltiltotta attól, hogy bármilyen párttisztségre jelöltesse magát.

Szél a döntés után nem válaszolt a sajtó megkeresésére, mindössze az Ungár Péter által megvett Azonnali.hu-nak küldött egy közleményt, amely szerint visszavonul gondolkodni. Lapunk munkatársai augusztusi interjújukban megkérdezték a politikust, hogy mire jutott a gondolkodásban.

Szél ekkor ezt válaszolta: „Arra jutottam – és ez összefüggésben van az etikai bizottság döntésével –, hogy lemondok minden tisztségemről, amit az LMP-ben viselek. Ez két tisztséget érint: az egyik a társelnöki, a másik pedig parlamenti frakcióvezetői pozíció. Annak érdekében, hogy az LMP frakciója ne maradjon vezető nélkül, az új vezető megválasztására legyen optimális idő, ezért szeptember 15-i hatállyal mondok le a frakcióvezetői posztról. Úgy tudom, hogy ezen a héten már ülésezni fog az LMP-frakció, hogy megtalálják az új vezetőt.”

A politikus néhány nappal később újabb támadást kapott: mint arról lapunk értesült, az LMP-s Sallai Róbert Benedek egy igen terjedelmes, több ponton is személyeskedő beadványt írt a párt fegyelmi, illetve etikai bizottságának.

Az írás egyik fő vonulata, hogy a volt társelnök ártott a közösségüknek még a választási utáni időszakban is, mert április 8-a után is többször kiállt a voksoláson részben megvalósult koordináció mellett. Úgy tudjuk, felrója a beadványban a Sargentini-jelentés ügyét is. A párt elnöksége ugyanis arról döntött, hogy európai parlamenti képviselőjük ne szavazzon a magyar kormányt elítélő jelentésről, Szél Bernadett ugyanakkor a Facebookon fejtette ki ezzel ellentétes véleményét, miszerint igennel kellett volna voksolni Strasbourgban.