Varga Judit: Június 20-án vége lehet a veszélyhelyzetnek

Varga Judit: Június 20-án vége lehet a veszélyhelyzetnek

Varga Judit (Fotó: Kormány.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ma a benyújtásra kerül az Országgyűléshez az a törvényjavaslat, amellyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet”– idézi az Index Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzését.

A politikus ugyanakkor nemcsak azt tette egyértelművé, hogy továbbra is a kormány döntésén múlik tehát, hogy visszavonja-e az általa kihirdetett rendkívüli jogrendet, de elárult néhány részletet a kedd délutánra ígért, cikkünk megjelenésének idejében azonban még mindig nem nyilvános javaslatról.

Varga Judit bejegyzésében – miután mindenkit bocsánatkérésre szólított fel, aki igaztalan vádakkal illette a magyar kormányt a veszélyhelyzet idején hozott intézkedései miatt – leírja, „a törvény elfogadásával, számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet kivezetésre kerül Magyarországon.”

Eközben Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is tett néhány bejelentést. Mint közölte, megszűnik ugyan a kormány különleges felhatalmazása június közepétől, de egészségügyi készültség lesz – a bevándorlási válsághelyzet mintájára. Az Operatív Törzs és a kórházparancsnoki rendszer is marad, ez akkor sem feltétlenül szűnik meg, ha a WHO kimondja a COVID-19 járványveszély végét – mondta az ATV kérdésére a politikus. Ha lesz második hullám, akkor sem rendelnek el újra különleges jogrendet. Mint hozzátette, a rémhírterjesztés „tényállása” is marad, de eljárást nem lehet majd indítani.

Magyar Nemzet szerint Orbán elmondta, egyes intézkedések, mint például a budapesti ingyenes parkolás vagy az adókedvezmények július elejéig fennmaradnak. A hiteltörlesztési moratórium december 31-ig fennmarad, bár az eredeti terv is ez volt.