Vasárnap kezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, erre kell figyelni szombattól

Vasárnap kezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, erre kell figyelni szombattól

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 5-i nyitó szentmiséjének helyszínét építik a munkások a millenniumi emlékműnél a Hősök terén. MTVA/Bizományosi: Balaton József

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére Budapestre, illetve Esztergomra és Dorogra. A rendőrség hivatalos oldalán megjelent tájékoztatás szerint az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el péntek éjféltől szeptember 12-én éjfélig Budapesten, továbbá szeptember 7-én reggel 8 órától szeptember 7-én éjfélig a közúti közlekedés rendjének, a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.

Vasárnap kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. A katolikus világesemény záró szentmiséjét, az úgynevezett statio orbist jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén – írja az MTI.

A megnyitó ünnepség vasárnap délután a Hősök terén kulturális műsorral kezdődik, majd szentmisével folytatódik, amelynek főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke lesz.

A rendezvénysorozat kiemelt programja a Kossuth téren jövő szombat délután bemutatandó szentmise, amely után a hívek gyertyás menetben vonulnak majd a Hősök terére. A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezeti. A szentmise előtt beszédet mond I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

A kongresszuson hétfőtől péntekig a Hungexpón egész nap katekéziseket (keresztény tanítás), előadásokat tartanak a világ öt kontinenséről érkező előadók.

Délutánonként a Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén felállított missziós színpadon koncertek, tanúságtételek, evangelizációs darabok várják az érdeklődőket.

A Szent István-bazilika előtti téren szintén lesznek koncertek, néptáncelőadások, és itt mutatkoznak be a katolikus kiadók, illetve az egyházmegyék és a szerzetes közösségek.

Az esti kulturális programok között szerepel a Moszkvai Patriarchátus Kórus, a Csík Zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje.

Péntek este a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a fiataloknak szóló Forráspont Ifjúsági Estet. Szombaton pedig a Margitszigeten családi napot tartanak.

Ferenc pápa miséje előtt sokak mellett fellép Sena Dagadu, Miklósa Erika, Kubik Anna, Pindroch Csaba és Tóth Gabi is, akinek új, népiesre vett száma nagy vitákat és indulatokat kavart az utóbbi napokban.

Az első eucharisztikus kongresszust 1881-ben tartották az észak-franciaországi Lille-ben. Az elmúlt másfél évszázadban a mozgalom világméretű rendezvénnyé nőtt, kezdetben évente, majd kétévente, az utóbbi évtizedekben négyévenként más-más kontinensen tartják meg.
Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén – a katolikus egyház tanítása szerint – Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.

Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.