Vecsei Miklós: Nincsenek rendszeres találkozóim Orbán Viktorral

Vecsei Miklós: Nincsenek rendszeres találkozóim Orbán Viktorral

Vecsei Miklós (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs olyan kérdés, amit nekem a miniszterelnökömmel meg kellene beszélni, mert esetleg elmaradna – erről beszélt a 444-nek adott interjúban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Vecsei Miklós korábban hajléktalanügyi miniszteri biztos is volt, tavaly óta pedig miniszterelnöki biztos, a feladata háromszáz településre kiterjeszteni a Máltai Jelenlét-programját. Ahogy a 444 írta: amikor nincs vidéken, akkor épp a Belügyminisztériumban ül, néhány ajtóra Pintér Sándortól.

A 444 rákérdezett a gyöngyöspatai kártérítések ügyére, amik kapcsán a nyilvánosságban nem nagyon szólalt meg Vecsei. Elmondása szerint a véleményét többek között Gulyás Gergellyel és Pintér Sándorral osztotta meg, illetve Horváth László térségi képviselővel. Miniszterelnöki biztosként a kormányfővel nem szokott rendszeresen találkozni, de ennek elmondása szerint ő is az oka, mert nem kezdeményezi a dolgot. Amennyit tőle Orbánnak tudnia kell, az megvan – mondta. Utoljára még a járvány előtt találkoztak. Vecsei emellett biztosra vette, hogy a koronavírus miatt majd ki kell hagyniuk egy évet, „ez mégis csak egy sok milliárdos program”, de nem így történt, a járvány közepén jelenthették be a következő harminc település indulását.

Szóba került az iskolaőrség is, Vecsei szerint pedig nekik enélkül is sikerült rendet tenni egy intézményben. Hogy miként? Rendszeresen leültek beszélgetni a falu „több erős családjával” arról, milyen rosszat tesz a településnek, mikor valaki rendszeresen hőzöng a folyosón, vagy berúgja a kinti kaput. A szakember úgy is látja, hogy ahol az oktatás rendben van, ott ne nyúljon bele a folyamatba se az állam, se az önkormányzat. Az iskolaőrök képzésében mindenesetre részt vesznek majd, de ez szerinte csak egy apró szelete az egésznek, „tüneti kezelés, amire időnként szükség van.”

Vecseit kérték arra is, értékelje az elmúlt tíz évet. Úgy látja, a kötelező óvodáztatás egy jól célzott dolog volt, és komoly eredménynek számít a tanodák, a Biztos Kezdet Gyerekházak megjelenése és állami finanszírozása. „A közfoglalkoztatásra is azt mondom, hogy ahol megvoltak hozzá a szükséges személyi feltételek, meg a minimális saját forrás, ott egészen zseniális programokat láttam. Nem tudom azt mondani, hogy én sokkal jobbat találtam volna ki, ezért sem vagyok kritikus, bár a közfoglalkoztatással szemben illik kritikusnak lenni. De én mindig a »betegséget« keresem, és mindig a hiányt látom. Ilyen szempontból nem vagyok egy jó reklámfigura” – tette hozzá. És hogy mi az, amit másként csinálna az elmúlt tíz évből? Vecsei úgy látja, mindent a legjobb tudásuk szerint csináltak, de persze biztos nem hibátlanul.

Szóba került az interjúban Bogdán László tragikus halála is. Vecsei azt mondta, épp előtte pénteken volt nála egyeztetni Cserdi polgármestere, a cél a Felzárkózó települések program folytatása volt. „József Attila-i értelemben vett zseni volt” – mondta Bogdánról a máltaiak alelnöke.