Tanári fizetést, plusz cafetériát ígér egy rendőrségi hirdetés a leendő iskolaőröknek

Tanári fizetést, plusz cafetériát ígér egy rendőrségi hirdetés a leendő iskolaőröknek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha az iskolaőrség felállításáról szóló törvénymódosítás még nem lépett hatályba, több jel is arra mutat, hogy elkezdődhetett az iskolaőrök toborzása, de legalábbis annak nagyfokú előkészítése. Erről árulkodik a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy Facebookon terjedő toborzóplakátja, amelynek valódiságát érdeklődésünkre a főkapitányság közvetve megerősítette. Munkatársunk érdeklődésére ugyanis azt írták: „a plakát tévedésből került ki idejekorán a közösségi portálra”.

A plakáton szereplő internetes link a rendőrség hivatalos oldalára mutat, amelyen jelenleg az szerepel, hogy „Feltöltés alatt”. Ezen kívül egy telefonszámot is megadtak, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon vesznek fel. Itt információval is szolgálnak azoknak, akik az iskolaőrségről érdeklődnek, és e-mailben küldenek jelentkezési lapot.

A plakát valódiságára vonatkozó kérdésünkre a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya csütörtök reggel azt közölte: „Az iskolaőrök toborzása a vonatkozó jogszabály hatályba lépését követően kezdődik. A QR-kóddal jelzett oldal is akkor válik elérhetővé. A plakát tévedésből került ki idejekorán a közösségi portálra.”

Bruttó 220 ezres havi bér, plusz cafetéria

Az iskolaőri munka feltétele a toborzóplakát szerint minimum középfokú végzettség – ez lehet középiskolai, szakiskolai vagy szakmunkás. Feltétel továbbá az egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság, az életkort pedig 65 évben maximalizálták. A rendvédelmi vagy rendészeti képzettség viszont előnyt jelent, akárcsak a nevelői-oktatói tapasztalat. Mint a plakáton szerepel, „a felvételt nyert jelentkezők augusztus 3-tól a megyei rendőr-főkapitányság objektumában komplex felkészítést kapnak a munkakörrel járó kötelezettségek teljesítésére”. A tanfolyam augusztus 30-ig tart, és heti 40 órás képzést jelent.

A plakát szerint az iskolaőröket bruttó 220 ezres havi munkabérrel és évente bruttó 200 ezer forintos cafetéria ígéretével csábítják. A bér pedig már az augusztusi képzés idejére is jár a felvetteknek.

Ugyan a pedagógusbérek számítása külső szemlélőnek nem egyszerű, több tényezőtől függ egy-egy tanár fizetése. A plakáton szereplő, iskolaőröknek kínált bér azonban vetekszik a kezdő pedagógus és az iskolapszichológusok bérével.

Felháborító

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Magyar Hang érdeklődésére azt mondta, maga is látta a plakátot. – Felháborítónak tartom, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, eközben a felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták. A bérük júliustól a 10 százalékos bérpótlékkal bruttó 230 ezer forintra emelkedik. A kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint, ez nem változik, ők is csak a megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékra jogosultak – magyarázta. Leszögezte, hogy nem az iskolarendőri fizetéssel van a baj, hanem a tanári pálya megbecsültségének hiánya tükröződik a tanári fizetéseken. Ráadásul az állami fenntartású iskolák pedagógusai nem kapnak cafetériát sem – tette hozzá a PSZ alelnöke.

Totyik Tamás szerint attól nem kell azért tartani, hogy a kezdő pedagógusok inkább iskolarendőröknek állnak, ám az anyagi-erkölcsi megbecsültség hiánya azt idézheti elő, hogy tovább nő a pályaelhagyó tanítók, tanárok száma.

A különböző pedagógus-szervezetek korábbi összeállításunkban úgy nyilatkoztak, csupán az iskolai bántalmazás bizonyos tünetein segíthet az iskolaőr, megoldást nem jelent az agresszióra. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke lapunknak hangsúlyozta: mindenképpen kívánatosnak tartják, hogy az iskolaőrök felkészítése pszichológiai és pedagógiai elemeket is tartalmazzon. A Független Rendőr Szakszervezet is a pedagógiai képzést sürgette az iskolaőröknek.

Mikortól hatályosak a törvénymódosítások?

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn reggel a Kossuth rádiónak adott nyilatkozatában az iskolaőrök fizetésére nem tért ki. Azt mondta, hogy az iskolaőröket a rendőrség toborozza. Az MTI szemléje szerint arról is beszélt, hogy az iskolaőrök toborzása a törvény hatálybalépésétől kezdődik.

A pénteken elfogadott módosítás záró rendelkezései között az olvasható, hogy a törvény – néhány paragrafust kivéve – a kihirdetést követő nyolcadik napon lép hatályba. Mivel a törvény július 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben, ennek alapján július 16-tól lesz érvényben.

Maruzsa: Észak-Kelet-Magyarországon több iskolaőr kell

Maruzsa Zoltán egyébként arról is beszélt a Kossuth rádióban, hogy az iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója magasabban reprezentált, mint a többi. Ekkor jelentette ki azt is, hogy az egyházi és magániskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök, de ha később esetleg ezt kérik, akkor ott is lesz mód erre.

Az iskolaőrség felállításáról szóló törvényt múlt pénteken szavazta meg az Országgyűlés. A törvény értelmében szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben. A törvény lényegében egy jogszabálymódosítási csomag, amely több törvény változását jelenti. Ezért az „iskolaőr-törvénynek hivatalosan „az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosításokról” címet adták.

500 állami köznevelési és szakképzési intézménybe kerülnek

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyjából 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik – ismertette a vitában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Mint az MTI a törvényt összegezte, a jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, és csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk. Munkáltatójuk a rendőrség lesz.

Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, akkor a bűnügyi költség a szülőt terhelheti. Jogerős ítélet esetén pedig – ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést – a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik.