Védettségi igazolvány kellhet a koncertekhez és a fesztiválokhoz is

Védettségi igazolvány kellhet a koncertekhez és a fesztiválokhoz is

A közönség tagjai védõmaszkban a Love of Lesbian nevû spanyol popegyüttes koncertjén Barcelonában 2021. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Origo információi szerint augusztus közepéig biztosan szükség van a védettségi igazolványra, ha valaki koncertre vagy fesztiválra szeretne menni. Mivel a kormányközeli portál vakcinaügyekben kellően tájékozott – a múlt pénteki Pfizer-akcióról is elsőként számoltak be –, vélhetően ez esetben is igazuk lesz.

Annál is inkább, mert a látványosan lelassult oltási program felpörgetéséhez a kormánynak új eszközökre van szüksége. A koncertek és fesztiválok engedélyezése, és látogatásuk védettségi igazolványhoz kötése pedig az egyik legjobb módszernek tűnik ahhoz, hogy meggyőzzék a fiatalokat a vakcinák elfogadásáról.

A külföldi példák alapján jól látszik, hogy egy szint elérése után nehéz a vakcinát inkább elutasítók számára is elfogadhatóvá tenni a védőoltást. Magyarországon elvben nagy az „oltakozási kedv”, a regisztráltak száma azonban már nem nő olyan mértékben, mint korábban. Ráadásul úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló Sinopharm és AstraZeneca vakcinák közel sem mozgatják meg úgy a fiatalokat, mint a Pfizer. Így pedig nehéz lesz elérni a kívánt átoltottságot nyár elejére. Ezt a tendenciát fordíthatja meg az Origo által megszellőztetett szabályozás.

Mint ismert, a 4 millió beoltott elérését követően több ponton is enyhítettek a védelmi intézkedések szigorán. Megnyithatták kapuikat egyebek mellett a mozik, a fürdők, a múzeumok, az éttermek (belső terei), a kulturális és sportrendezvények. A koncertekre és fesztiválokra azonban még várnia kell a közönségnek. A fenti információ fényében azonban talán már nem sokáig.

A zene- és fesztiválipart rendkívül érzékenyen érintette a járvány, a lezárások miatt több mint egy éve nem rendeztek koncertet nagy közönség előtt – ezen a tavaly nyári enyhítések sem változtattak érdemben –, a zenekarok, szervezők és a technikai személyzet emiatt jórészt kilátástalan helyzetbe került. A kormány a raktárkoncertekkel igyekezett elnémítani az egyre hangosabban tiltakozó szakmát, az 5 milliárd forintos program nagy része azonban nem feltétlenül került a rászorulókhoz.

Ezek után többen is csalódottan vették tudomásul, hogy az újabb nyitásból éppen a zeneipar marad ki. – Ennyi. Mehetünk kapálni. 60.000 ember van lesz.rva, 60.000 ember nem dolgozik kb. 1 éve, 10 hónapja összesen. (zenészek, színpadi szakemberek, szervezők) Bár tudnám, hányszor fognak még pofára ejteni! Reménykednél mi? Áh, nem, jó az a hideg zuhany, enyhe gyomorgörcs, reflux, stressz terápia, meg hát jót tesz a bőrnek, összehúzza a pórusokat! Nem árt gyakorolni úgysem az összehúzást, hátha lehet még kisebbre! Mi az, hogy a koncert (állós buli) NEM kulturális esemény? Egy klub (koncert helyszín) NEM kulturális intézmény?Mi az, hogy bemehetsz maszk nélkül egy moziba, miközben szabadtéren nem tudsz elmenni egy koncertre? Lehet nem kéne irkálnom ilyen posztokat, maradhatnék jó kislány, de van egy határ. Azt hiszem nálam most jött el. Elegem van! – írta a Facebookon Tarján Zsófia, a Honeybeast énekesnője.

A várt, de elmaradt nyitás kapcsán a 24.hu-nak több koncertszervező is arról beszélt, hogy a kiszámíthatatlanság a legnagyobb probléma. A rendezvények megszervezése hosszú időt vesz igénybe, és komoly előkészületet igényel, a kormánytól azonban nem kapnak információt a lehetséges nyitásról, illetve a várható szabályokról, így pedig nehéz előre tervezniük.