A pénteki Pfizer-roham után látványosan megtorpant az oltási program

A pénteki Pfizer-roham után látványosan megtorpant az oltási program

Oltásra várakozók a Klinikáknál 2021. április 30-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a 4 millió átoltott elérése esetén ígérte az újabb nyitást, és múlt hét péntekre meg is közelítette a beadott első dózisok száma a kívánt mértéket. Ahhoz azonban, hogy szombaton valóban megnyílhassanak egyebek mellett az éttermek belső terei, a mozik, kulturális intézmények, állatkertek és fürdők, pénteken még közel 90 ezer vakcinát kellett volna felhasználni, a kormány ezért váratlanul bedobta a félretett Pfizer-oltóanyagot, ami országszerte hatalmas tömegeket vonzott az oltópontokhoz. Meg is lett a 4 millió beoltott. Az azóta eltelt három napban azonban jelentősen visszaesett az oltások száma: amíg pénteken közel 110 ezer adag talált gazdára, az elmúlt napokban összesen alig több mint 76 ezer. Holott korábban napi 150 ezret jelzett előre Orbán Viktor.

Jelenleg az oltópontokon a Sinopharm és az AstraZeneca vakcináira lehet időpontot foglalni, ezekből több százezer áll rendelkezésre, az oltási sebesség visszaesése azonban azt jelzi, hogy az oltásra váró, immár jellemzően fiatalabb korosztály inkább kivár. Erre vélhetően már a kormány is felfigyelt, és ennek köszönhető a kommunikációs fordulatuk is. Amíg korábban a baloldalt tették felelőssé a Pfizer-roham miatt, addig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában már arról beszélt, hogy már látják, van igény erre az oltóanyagra, és a közeljövőben lehetnek hasonló akciók.

Erre szükség is lehet, hiszen a jelenlegi tempóban jóval az előre jelzett időpont után érnénk csak el a következő lépcsőfokot, az 5 millió beoltottat. Ami pedig a kormány szempontjából még riasztóbb lehet, hogy elveszítjük előnyünket az EU más tagországaival szemben, és mivel a járvány elleni védekezés sikerét az elmúlt hetekben egyértelműen ebben mérték, a visszaesés káros következménnyel is járhat.

Orbán Viktor április elején az ütemezés kapcsán arról beszélt, hogy május elejére érjük el a 4 milliót – ez be is jött –, onnan pedig látványosan felgyorsul az oltási program, és 10 nap alatt meglesz az 5 millió beoltott. Június elejére pedig elérhetjük a 8 millió beadott első dózist. Az elmúlt három nap tapasztalatai alapján ez a jóslat egyre pontatlanabbnak tűnik. A napi 100 ezer vakcina helyett három nap alatt sikerült 76 ezret „eloltani”, május 10-ig így aligha érjük el az újabb küszöböt.

Bár a vakcinák rendelkezésre állnak, hiszen jelenleg már több az oltóanyag, mint az arra regisztrált, az igények azonban nem találkoznak a kormány által felkínált készlet lehetőségeivel. És valószínűleg nem segít a helyzeten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett jelentése sem, amelyben nagyon diplomatikusan ugyan, de kritikát fogalmazott meg az itthon lassan milliós tételben kínált Sinopharm vakcinájával szemben.

A WHO szerint a készítmény hatásos a vírussal szemben, de nem találják elegendőnek a bizonyítékokat, hogy a készítmény elég hatásos lenne a súlyos covidos megbetegedések ellen, ahogy azt sem érzik megalapozottnak, hogy az időseknél megfelelő immunválaszt vált ki. Ez utóbbi Magyarország számára azért különösen kellemetlen, mert itthon főleg az időseket oltották a vakcinával. A fiatalabbak esetében ugyan a vizsgálatok szerint hatékonyabb az oltóanyag, ám a WHO régóta várt minősítése – amelyet a kormánymédia jellemzően formalitásként, magától értetődő elismerésként definiált – feltehetően az ő körükben sem teszi népszerűbbé a kínai vakcinát.

A Sinopharm és az AstraZeneca mellett májusban közel 1,3 millió Pfizer-vakcina is érkezik hazánkba, a komoly mennyiség ellenére Orbán Viktor mégis azt mondta, aki múlt pénteken nem kapott belőle, annak hetekig várnia kell erre a típusra, mert azt félreteszik a 16-18 évesek számára. Később ezt azzal egészítették ki, hogy az érkező Pfizer-oltóanyagot az érettségiztető pedagógusok második oltására használják fel.

Tekintve, hogy a cég folyamatos szállítást ígért, és ezt eddig be is tartotta, nem feltétlenül indokolt a tételek elraktározása a második dózisra, hiszen minden héten 300-350 ezer adagra számíthatunk. Ebből pedig bőven jut az összes fiatalnak, és a pedagógusoknak. Egyelőre nem tudni, mire készül a kormány maradék több százezer Pfizer-vakcinával.