Véget ért a népszámlálás, de hová tűnt 400 ezer állampolgár?

Véget ért a népszámlálás, de hová tűnt 400 ezer állampolgár?

Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. A kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek: október 1. és 19. között mindenki önállóan tölthette ki a kérdőívet interneten, majd a számlálóbiztosi szakaszban és a pótösszeírás során a számlálóbiztosok táblagépen rögzítették az adatokat.

A népszámlálás online szakaszában alig három hét alatt 3,2 millió címről összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe, ez az arány ilyen rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Hozzátették, most először teljesen elektronikusan történt az összeírás, a még hiányzó adatokat pedig állami adatbázisokból pótolják, amihez most először kapott jogosultságot a KSH.

Az idei volt egyébként az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon, a tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából nyeri ki a statisztikai hivatal.

A KSH közlése szerint a népszámlálás lezárultával megkezdődik az adatok feldolgozása, az első eredmények már 2023 első negyedévében elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása pedig jövő ősszel várható.

Azt már a Népszava szúrta ki, hogy ezek szerint valahol elveszhetett mintegy 400 ezer állampolgár, mivel a magyar lakosságszám 9,68 millió, miközben a KSH 9,2 millió személyi kérdőívet kapott.   

A különbség fakadhatna csupán abból, hogy ilyen sokan nem töltötték ki az ívet, de a lap szerint sokan lehetnek olyanok, akik már külföldön élnek, nincs is magyarországi lakásuk, így eleve bele sem kerültek a népszámlálásba, vagy ha van is ingatlanjuk itthon, nem jutott el hozzájuk a népszámlálási felhívás.