Végre nem nő, csak stagnál a koronavírus a szennyvízben

Végre nem nő, csak stagnál a koronavírus a szennyvízben

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 40. naptári héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján a vizsgált településeken a szennyvizekben mért koronavírus örökítő anyag mennyisége az előző hét eredményeihez képest, minden esetben stagnálnak – jelentette be honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Ez abból a szempontból mindenképp jó hír, hogy az elmúlt hetekben szinte mindig akadt több olyan város, ahol emelkedésre kellett számítani.

Ugyan mindenhol stagnálás várható, de közülük vannak helyek, ahol eleve emelkedett a koronavírus koncentrációja. Ez a két város Budapest és Székesfehérvár, míg a többi vizsgált település szennyvízében mérsékelt vagy alacsony a vírus jelenléte.

Mint az NNK emlékeztet: a koronavírus vízzel, szennyvízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. – A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – közölték.