Vizsgálatot indít az OLAF a lomb nélküli lombkoronasétány miatt

Vizsgálatot indít az OLAF a lomb nélküli lombkoronasétány miatt

A nyírmártonfalvai lombkorona nélküli lombkoronasétány (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) arról tájékoztatta Donáth Anna EP-képviselőt, hogy Hadházy Ákossal közös beadványa hatására vizsgálatot indít a hírhedt nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében  – közölte a Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.  

Lapunkban riportban is foglalkoztunk az üggyel, miszerint a nyírmártonfalvai polgármester a saját erdejébe uniós pénzből épített 60 millió Ft-ért lombkoronasétányt, de annak megépülése előtt tarra vágatta az erdőt. A polgármester, Filemon Mihály azzal védekezett, hogy túl későn bírálták el a 2017-ben leadott pályázatot, közben pedig vágásérett lett az erdő, különben is az erdő megléte nem volt feltétele a lombkoronasétány megépítésének. 

Az OLAF mostani levelében úgy fogalmazott: „„Az OLAF feladata az Unió pénzügyi érdekeinek védelme a csalás, korrupció vagy más jogellenes tevékenység kivizsgálásával. A vizsgálat megindításáról szóló határozatról való döntésnél az OLAF felméri, hogy az ügy a Hivatal által évente meghatározott vizsgálati prioritások területei közé tartozik-e, valamint figyelembe veszi az arányosság, szubszidiaritás/hozzáadott érték és az OLAF erőforrások hatékony használatának alapelveit. Az OLAF a 883/2023/EU, Euratom rendeletnek megfelelően elemezte a kapott információt és vizsgálatot indított az említett pályázatok tárgyában.” 

Donáth Anna bejegyzése végén megjegyzi, hogy eközben a kormány által az EU „megnyugtatására" felállított Integritás Hatóság mélyen hallgat az ügyről.