Závecz: A Fidesz–KDNP 41, az Egységben Magyarországért 39 százalékon áll

Závecz: A Fidesz–KDNP 41, az Egységben Magyarországért 39 százalékon áll

Országgyűlési választási plakát (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héttel a választások előtt nagyjából ugyanannyian akarnak kormányváltást (42 százalék), mint ahányan az Orbán-kormány maradását szeretnék (44 százalék) – derül ki a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából, amelyet a Telex idézett. A biztos pártkötődésűek felsorakoztak saját táboruk álláspontja mögött. A pártnélküliek körében azonban szintén kiegyenlített – 26-26 százalék – a kormány maradását, illetve annak távozását kívánók aránya – áll a kutatóintézet elemzésében.

A kormányváltással kapcsolatos vélekedés vélhetően előrejelzi azt, hogy a jelenleg még ismeretlen pártkötődésűek hova fognak szavazni a választáson, mert 64 százalékuk már eldöntötte, hogy kire fog voksolni. Ebből is látszik, hogy a választásokat nemcsak azok befolyásolják, akik elkötelezett támogatói az egyes politikai oldalaknak, hanem a végeredmény szempontjából fontosak azok a szavazók is, akik nem tudják, vagy nem akarják egyértelműen megmondani, hogy melyik pártot, pártszövetséget támogatják.

A Závecz legfrissebb adatai értelmében, a fenti csoportok politikai orientációjának figyelembe vételével, a választások előtt egy héttel az látszik, hogy a Fidesz–KDNP (41 százalék) és az Egységben Magyarországért (39 százalék) tábora azonos méretű, a különbség hibahatáron belüli. Az adatok azt is egyértelműen előrevetítik, hogy a választáson magas, akár 80 százalék körüli részvétel is várható, tették hozzá.