Zivatar csapott le az országra

Zivatar csapott le az országra

Autók haladnak a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesten, Szegeden és Baján is elárasztott jó néhány utat az ár, miután hatalmas mennyiségű csapadék hullott az elmúlt órákban. Szegeden jégeső is hullott. A Pesten Hallottam Facebook-csoport bejegyzései szerint a fővárosban nem jár az 50-es villamos a Baross utcától, mert olyan magasan áll a víz a síneken, és a Stadionoknál is víz borítja az úttestet, akár úszni is lehetne benne.

Főként fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat a szerdai vihar idején – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, a szerdai vihar többnyire a fővárosban és Pest megyében, valamint kisebb számban Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott gondot.

A tűzoltóknak csak Budapesten 45 riasztásuk volt a viharral összefüggésben, ezek többsége a X., a XIV., a XV., a XVII. és a XIX. kerületből érkezett. Jellemzően kidőlt fákat távolítottak el, valamint ott segédkeztek, ahol a felgyülemlett esővíz valamilyen épületet vagy értéket veszélyeztetett - közölte. A tűzoltók jelenleg is számos helyen dolgoznak a károk felszámolásán - tette hozzá.

Egyébként egész Magyarországra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint zivatarokra az ország szinte minden részén fel kell készülni, ez alól egyedül Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivétel. A villámlás mellett erős szél és jégeső is előfordulhat. De hogy a nyugatiak se maradjanak ki az időjárási hírekből: a két megyében, ahol zivatar nem várható, erős szél miatt van életben figyelmeztetés, ott a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

A szárazság miatt aggódtunk, most pedig el se akar állni az eső | Magyar Hang

Felhőszakadásra Budapesten és Pest megyében, Baranyában, valamint a teljes Alföldön figyelmeztettek. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

Az egész napos esőzés miatt Fejér, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében van életben figyelmeztetés. Ezeken a helyeken 24 óra alatt több, mint 20 milliméter csapadék hullhat.